понеделник, 26 май 2014 г.

ЧЕРЕШОВ ПАЙ

В сезона на черешите реших да направя този невероятен десерт по рецепта на Люси.
Много леко,свежо и приятно усещане още  с първата хапка.
Благодаря на Люси за прекрасната рецепта. Аз промених малко количеството на съставките.
Начина на направата ше купирам направо от блога на Люси, не бих могла да ви го предам по добре от нея.

За кората :
250 гр брашно
80 гр пудра захар
150 гр масло
1 яйце
1/2 с.л. вода
1/2 ч.л. бакпулвер

За пълнежа:
около 1 кг череши
100 гр захар
кората на един лимон
сокът на един лимон
2 с.л. ванилов пудинг


За намазване:
1 яйце
пудра захар за поръсване

Започваме с направата на тестото, тъй като ще е необходимо да престои малко в хладилник. За целта омесваме брашното, маслото и пудрата захар в купа, докато достигне консистенцията на мокър пясък. След това добавяме разбитото предварително с водата яйце към сухата смес и разбъркваме внимателно, докато се хомогенизира.  Полученото меко тесто овиваме в опъковачно фолио и оставяме за минимум 30 минути в хладилника.

През това време се залавяме с леко досадната работа по почистването на черешите от костилките.  След като ги почистим, слагаме черешите, захарта и кората на лимона в подходящ съд на средна температура на котлона.   Разбърква се периодично, докато черешите се варят. След около 5-10 минути или когато черешите започват вече да омекват, прибавете разтвореният в лимоновия сок  и малко вода пудинг към черешите.
Продължавайте да бъркате, докато сместа се сгъстява дотолкова, че да може да стои в пая, без да изтича, когато се нареже, или да е с консистенцията на гъсто сладко.

След като черешите са готови, махнете ги от огъня и оставете да изстинат.
През това време разточете кората за пая. За целта го разделете на две полу еднакви половини, като малко по-голямата използвате за основата на пая. Разточете кората между два листа опъковъчно фолио. Така няма да залепва по точилката, особено, ако в стаята е по-топло.

Оформете кората, като леко накъдрите краищата. Аз използвах тавичка с размери около 24 см в диаметър. Изсипете черешовата смес. 
С втората част от тестото оформете украсата на пая, като можете да изберете шарки по желание, както съм направила аз, или да разточите цялостна кора- капак. Във втория случай не забравяйте да направите няколко прореза, от които да излиза парата.

































Така оформения сладкиш можете да намажете с разбито яйце .. Печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса,  за около 30-35 мин или докато паят се зачерви.
Като го извадите оставете да се охлади и поръсете с пудра захар.






сряда, 14 май 2014 г.

ГРЪЦКА ТОРТА

Тази торта  правих за ВЕЛИКДЕН  - реших, че за този ден трябва нещо по-специално.Богата торта, интересен крем, и стига. за много хора.  Видях я в този блог .Благодаря за хубавата рецепта. Не се плашете от многото продукти, тортата е лесна .

Продукти:
14 белтъка
22с.л. захар
14 с.л. смлени обикновени бисквити (150 гр )
150 гр  едро смлени орехи

Крем
500 мл. прясно мляко
14 жълтъка
4 с.л. брашно
250 гр масло
300 гр захар
100 гр  натурален шоколад
100 гр нарязан натурален шоколад
200 гр едро смлени орехи
200 гр смлени обикновени бисквити

 За украса
шоколад, фондан каквото предпочитате

Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг, постепенно добавете захарта и продължете разбиването .Добавете орехите и бисквитите като бъркате със шпатула бавно да не спадне белтъчната смес. Разделете сместа на две и изпечете две кори в форма с диаметър 28 см.върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 200* около 20-25 мин.
Оставете корите да изстинат напълно.
За крема Разбийте жълтъците със захарта на водна баня до сгъстяване.Добавете начупен на парчета 100гр шоколад .Бъркайте докато се разтопи шоколада. Брашното и малко от млякото разбъркайте на кашичка..Другото мляко загрейте до завиране и с непрекъснато бъркане добавете брашнената  смес. Бъркайте до сгъстяване на крема. Оставете кремовете да изстинат. Разбийте маслото на гладък крем и добавете в него като редувате лъжица по лъжица от двата крема.След като смесите всички кремове добавете смлените бисквити, орехите и нарязаният шоколад. Сложете едната кора във формата и изсипете повече от половината крем.Наложете другата кора и измажете тортата с останалият крем. Оставете за една нощ в хладилник .
Аз я залях със разтопен 100 гр шоколад с малко масло и малко прясно мляко.
Да ви е сладко!












сряда, 7 май 2014 г.

ЦАРЕВИЧНИ ПЛИТКИ

Тази рецепта видях тук.Изядоха се още горещи нямаше време и за снимки :)
Благодаря за хубавата рецепта!


Продукти: 
20г прясна мая
250мл топло(35-40С) прясно мляко
1ч.л. захар
300г бяло брашно
200г царевично брашно + за посипване
1,5ч.л. сол
2 яйца
80г меко краве масло
1 яйце за намазване


 Начин на приготвяне:

   Маята и захарта се разтварят в млякото и сместа се оставя да шупне.
   В купа се изсипват царевичното брашно, солта, яйцата, шупналата смес с маята и подсипвайки постепенно от бялото брашно се замесва меко тесто. Оставя се покрито с кърпа, на топло място, докато удвои обема си. Тестото може да се измеси и втаса и в хлебопекарна.
   Втасалото тесто се премесва и се изсипва на обилно посипан с царевично брашно плот.
     Разточва се правоъгълен лист с дебелина 1см. Едната половина на листа се намазва с омекналото масло и се похлупва с другата половина. Нарязва се на ивици с ширина 5см. В средата на всяка ивица се прави дълъг прорез, но не до края. Получените ленти се усукват няколко пъти през него, за да се получат плетениците.   Нареждат се в застлана с хартия тава. Оставят се за 15-20мин. да се отпуснат и се намазват с разбито яйце.
   Плетениците се пекат в загрята фурна, на 180С, до зачервяване.

В бързината да ги направя не ги намазах с яйце ,но и така се изядоха.
Следващият път ще им сложа и сиренце , мисля ,че много ще им "ходи"