Лек,свеж, ароматен,сочен- е това е този сладкиш!
За блата:
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.ч. олио
3/4 ч.ч. захар
1 яйце
1/2 ч.ч. заквасена сметана
настъргана кора от един лимон
1 с.л. сок от лимон
Пълнеж:
300 гр извара
1 ч.ч. заквасена сметана
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
сока от 1/2 лимон
За посипване:
1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч захар
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
В една купа се смесват сухите съставки за блата. В друг съд се разбива яйцето с тел, добавя се олиото след това заквасената сметана и сока от лимона. Излива се течната смес в сухата и се бърка до гладка смес.Получава се меко тесто което се разстила в тавичка с размери 26 см. в която предварително сте сложили хартия за печене. Разбийте изварата със захарта на гладък крем.Добавете яйцата и сметаната.Излейте сместа върху тестото.За поръската смесете брашното със захарта и олиото , разтрийте да се получат трохи с които поръсвате сладкиша.
Печете на предварително загрята фурна на 180* около 40 -45 мин ( аз го изпуснах и го попрепекох ,но това не промени вкуса) .
Оставете да изстине и се насладете на изключителен вкус!
понеделник, 31 март 2014 г.
вторник, 18 март 2014 г.
МАСЛЕН СЛАДКИШ С ЛИМОНОВ КРЕМ (СБРИЧОЛАТА)
Този сладкиш видях в блогаИВАНА
Невероятно вкусно,свежо и леко.Аз направих едно допълнение като разбих останалите белтъци на крем и ги сложих върху крема. Ше си позволя да купирам рецептата на Ивана ,не бих могла да ви я обясна по добре.
БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕКРАСНАТА РЕЦЕПТА!
Продукти:
За маслените трохи:
350 гр. брашно
150 гр. краве масло
150 гр. захар
1 яйце + 1 жълтък
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
кората на 1 лимон
За лимоновия крем:
500 мл. прясно мляко
3 жълтъка
5 с.л. захар
5 с.л. захар40 гр. брашно
кората на 1 лимон
1 ванилия
за белтъчния крем
4 белтъка
5 с.л.захар
Начин на приготвяне:
Размесете брашното, бакпулвера, захарта и щипка сол. Добавете яйцето, жълтъка, ванилията и настърганата кора лимон.. Нарежете омекналото на стайна температура краве масло на малки парченца и сложете и него. С ръце започнете да намачквате сместа за да получите маслени трохи. Приберете съда в хладилник ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за 1 час. През това време си пригответе крема.
Отделете от млякото 100 мл. Останалото сложете да се загрее. В отделеното мляко добавете жълтъците, захарта, брашното и настърганата лимонова кора. Хомогенизирайте сместа много добре и внимателно я излейте при затопленото мляко. Увеличете котлона и сгъстете крема, като бъркате непрекъснато. Отнемете от огъня, сложете ванилията и оставете настрана за да се охлади.
Формата за печене може да изберете по ваш вкус, аз предпочетох квадратна с рзмери 22 / 22 см. На дъното застелете хартия за печене, не е необходимо да мажете с олио. Изсипете по голямата част от трохите и покрийте равномерно дъното и стените на формата с тях. Изсипете крема ,разбийте белтъците със захарта на сняг и сложете вурху крема а отгоре разпределете останалите маслени трохи.
Изпечете сладкиша на 170 гр. за 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Поръсете с пудра захар и преди да го нарежете изчакайте да се охлади напълно.
Да ви е сладко!
Невероятно вкусно,свежо и леко.Аз направих едно допълнение като разбих останалите белтъци на крем и ги сложих върху крема. Ше си позволя да купирам рецептата на Ивана ,не бих могла да ви я обясна по добре.
БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕКРАСНАТА РЕЦЕПТА!
Продукти:
За маслените трохи:
350 гр. брашно
150 гр. краве масло
150 гр. захар
1 яйце + 1 жълтък
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
кората на 1 лимон
За лимоновия крем:
500 мл. прясно мляко
3 жълтъка
5 с.л. захар
5 с.л. захар40 гр. брашно
кората на 1 лимон
1 ванилия
за белтъчния крем
4 белтъка
5 с.л.захар
Начин на приготвяне:
Размесете брашното, бакпулвера, захарта и щипка сол. Добавете яйцето, жълтъка, ванилията и настърганата кора лимон.. Нарежете омекналото на стайна температура краве масло на малки парченца и сложете и него. С ръце започнете да намачквате сместа за да получите маслени трохи. Приберете съда в хладилник ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за 1 час. През това време си пригответе крема.
Отделете от млякото 100 мл. Останалото сложете да се загрее. В отделеното мляко добавете жълтъците, захарта, брашното и настърганата лимонова кора. Хомогенизирайте сместа много добре и внимателно я излейте при затопленото мляко. Увеличете котлона и сгъстете крема, като бъркате непрекъснато. Отнемете от огъня, сложете ванилията и оставете настрана за да се охлади.
Формата за печене може да изберете по ваш вкус, аз предпочетох квадратна с рзмери 22 / 22 см. На дъното застелете хартия за печене, не е необходимо да мажете с олио. Изсипете по голямата част от трохите и покрийте равномерно дъното и стените на формата с тях. Изсипете крема ,разбийте белтъците със захарта на сняг и сложете вурху крема а отгоре разпределете останалите маслени трохи.
Изпечете сладкиша на 170 гр. за 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Поръсете с пудра захар и преди да го нарежете изчакайте да се охлади напълно.
Да ви е сладко!
неделя, 16 март 2014 г.
КЕКС СЪС ИЗВАРА
Интересен вкус, маслен аромат, леко влажен ,лесен ,ето това е този кекс.
Продукти:
брашно 300 гр.
масло 106 гр
захар 300 гр
извара 260 гр
яйца 3 бр
бакпулвер 16 гр
стафиди по желание ( предварително се накисват)
пудра захар за поръсване
Начин ан приготвяне:
1. Разбивате мекото масло със захарта до гладък крем.
2. Добавяте изварата и продължавате разбиването до еднородна маса.
3 Добавяте едно по едно яйцата.
4. Добавяте брашното с бакулвера.
5. Бъркайте до пълното усвояване на брашното.
6. Изсипете в намаслена форма .
7. Печете в предварително загрята фурна на 180* около 50 мин.
Да ви е сладко!
Продукти:
брашно 300 гр.
масло 106 гр
захар 300 гр
извара 260 гр
яйца 3 бр
бакпулвер 16 гр
стафиди по желание ( предварително се накисват)
пудра захар за поръсване
Начин ан приготвяне:
1. Разбивате мекото масло със захарта до гладък крем.
2. Добавяте изварата и продължавате разбиването до еднородна маса.
3 Добавяте едно по едно яйцата.
4. Добавяте брашното с бакулвера.
5. Бъркайте до пълното усвояване на брашното.
6. Изсипете в намаслена форма .
7. Печете в предварително загрята фурна на 180* около 50 мин.
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Публикации (Atom)