сряда, 29 януари 2014 г.

ХЛЕБЕН ЯБЪЛКОВ ДЕСЕРТ

Продукти:
1 бял тостерен хляб
5-6 ябълки( средно големи)
3-4 лъжици мед
канела
масло
олио
За заливка:
1/2 л. прясно мляко
5 яйца
1ч.ч. захар
 ванилия
 Начин на приготвяне:

Изрежете корите на филиите и ги изпържете в сгорещената мазнина( маслото и олиото)
В подмазана тавичка наредете един ред от изпържените филии.Върху тях разстелете пласт от обелените и настъргани ябълки.Поръсете с канелата и меда.Покрийте плънката с още един пласт от пържените филии.Разбийте яйцата със захарта добавете млякото и ванилията.
С тази смес залейте сладкиша. Печете в предварително загрята фурна на 180* за 30-35 мин.
Оставете да изстине и поръсете с пудра захар.

Предположение: може да добавите и смлени орехи!





неделя, 26 януари 2014 г.

ТОРТА" РАФАЕЛО"

Такава торта беше направила за рождения си ден моята приятелка д-р Н. Николова.
Останах очарована( и не само аз) от невероятния вкус на шоколад, сметана и кокос.
Тази торта не е много евтина, но за специален повод си заслужава, става голяма за много хора. Аз  направих  от тази доза две по- малки торти за РД на сина ми Здравко.
Рецептата е от тук.
 Не се плашете от многото писане, тортата не е никак сложна.

Продукти за първия блат

3 яйца
100 гр. захар
100мл. олио
100мл. прясно мляко
100 гр. захар
200 гр. брашно
1 бакпулвер
За сиропиране на  блата
2/3 ч.ч. подсладено мляко( може да сложите вътре и  кокосов ликьор )

Разбиват се белтъците на сняг  и постепенно се добавя 100 гр захар.
Жълтъците се разбиват със останалата захар на крем, добавя се олиото и млякото, постепенно и по- малко се прибавя и белтъчният сняг като се бърка със шпатула.
Печете в предварително загрята на 180 гр фурна в голяма тава 42 - 29см. (аз ползвах кръгла форма за торта с диаметър 26 см., понеже направих две торти) върху хартия за печене около 20 -25 минути.
За втори блат:
5 белтъка
150 гр захар
150 гр кокосови стърготини
2 с.л. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
ванилия
 Разбиват се белтъците на сняг, постепенно се добавя захарта.Със шпатула се добавя кокосовите стърготини, брашното, бакпулвера и есенцията. Бъркайте внимателно до хомогенна пухкава смес.Печете в загрята фурна на 180* върху хартия за печене 20-25 мин.

За крема:
700 мл. сметана
750 гр бял шоколад
1-2 ч.л. кокосов ликьор( може и без него)
1/2 пакетче желатин( 5 гр.)

Загрейте сметаната ( да не завира) добавете начупения шоколад и бъркайте докато се разтопи и се получи гладък крем. Желатина разтворете в 2-3 лъжици вода, след това го сложете на водна баня да се разтопи. Добавете го към сметаната и шоколада. Оставете да изстине.
Препоръка : Докато се пекат блатовете направете крема за да спестите време.

Сглобяване на тортата:
Сложете  първият блат в подходящ поднос и сиропирайте. Нанесете половината от крема , вторият блат и останалия крем.
 Поръсете обилно със кокосови стърготини.
Хубаво е да престой една нощ в хладилник преди поднасяне.












ТОРТА ЗА 50 ГОДИШНИНА

Малко късно качвам тази торта която направих за 50 годишнината на моя съпруг,  но имаше ред причини с които не бих искала да ви занимавам.
Много се чудех какъв крем да измисля и накрая събрах от няколко  рецепти идеи и се получи нещо фантастично( за всички които опитаха тортата) :)
Моля да ме извините за снимките но ги направих непосредствено преди рязането на тортата, и нямаше време за по добро фото :)

Продукти:

4 яйца
270 гр едро смлени орехи
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч захар
1 бакпулвер
2 с.л. какао

 За крема:

400 гр крема сирене ( или извара)
400 гр заквасена сметана
1 бял шоколад
1 кутия кондензирано мляко 9%
1/2 ч.ч. захар
1 пакетче желатин

 Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците на сняг, добавете по- малко половината захар. Отделно разбийте жълтъците с останалата захар на крем. Смесете брашното с бакпулвера и какаото и го прибавете по малко към жълтъците като редувате  една лъжица от брашното  една  от белтъците. Добавяте и по малко от орехите. Бъркайте със шпатула бавно за да остане пухкава сместа.Разделете сместа на две и изпечете 2 блата ( тавичката ми беше с размери 28 см. диаметър)на 180* върху хартия за печене. Оставете да изстината напълно.
За крема, разбийте на гладък крем крема сиренето или изварата със захарта.
Добавете сметаната и разбъркайте със шпатула.На водна баня или в МФ разтопете шоколада и при непрекъснато бъркане го излейте в крема , добавете и кондензирано мляко..В купа изсипете желатина и добавете 4-5 с.л. вода да набъбне.На водна баня  го разтворете  и сипете в крема.
ЗАБЕЛЕЖКА: Крема сиренето( изварата) и сметаната трябва да са със стайна температура.

Оставете крема около 30 мин. на хладно( хладилник) да стегне малко.
Сложете единият блат във форма за торта със свалящи се страни ( добре е да е по голяма от блата за да има крем и отстрани) сипете 2/3 от крема , другият блат и останалият крем. Загладете и оставете на хладно да стегне. Украсете по желание!