неделя, 15 септември 2013 г.

СЛАДКИШ СЪС СИНИ СЛИВИ И....

Продукти:
5 яйца
1ч.ч.захар
1 непълна ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия

сини сливи около700-800гр.( става също и с праскови но нямам снимки защото  сладкиша беше за  приятели)

и...
150 гр.извара
2-3 с.л. захар
1  яйце
2 с.л. нишесте

Приготвяне
 Разбиват се яйцата със  захарта, добавя се олиото след това киселото мляко.
Смесете бакпулвера с брашното и го прибавете по малко към яйчената смес като бъркате със шпатула. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете в тава предварително застлана със хартия за печене. Изравнете.
Разбийте изварата със захарта и яйцето на гладък крем, добавете и нишестето. С чаена лъжичка гребнете от изварата и поставете тук - там в тестото, (аз сложих по половинка слива в  топчетата от изварата  )
Нарязаните на половинки сливи наредете върху тестото.
Печете в предварително загрята фурна на 180* около 35- 40 мин.  Оставете да изстине и поръсете с пудра захар
 Да ви е сладко!






събота, 14 септември 2013 г.

НЕЩО ПЛОДОВО


За тестото:


180грама брашно
110 грама масло
50 грама захар
1 яйце
 За пълнежа:

6-7  праскови
3-4  сини сливи
5-6 супени лъжици захар
3-4 с. л. мед
Начин на приготвяне:
Поставете брашно и масло в купа.
Сместете с пръсти или с миксер докато разроните сместа и стане на трохи.
Добавете яйцето и захарта и оформете тестото. Оформете от тестото една топка поставете в плик   и приберете в хладилника за 1 час.Подгответе прасковите  и сливите като ги нарежете  на половинки
Загрейте фурната на 180гр.
Застелете плота с пекарска хартия и поръсете хартията с брашно. Извадете тестото, отделете от него малко за ленти отгоре върху плода и разточете кръг с диаметъра на тавата. Сложете харията с тестото в тавата.
Поръсете със захарта и наредете плътно прасковите и тук там сложете по резен от сливите.
полейте със меда навсякъде.
Разточете отделеното тесто и нарежете ленти , поставете ги върху плодовете . По желание може да ги поръсите със захар.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * около 35-40 мин .







ОРЕХОВО- КАРАМЕЛЕНО БЕЗУМИЕ


Много лесен и безумно вкусен сладкиш!

За блата:
2 яйца
2 с.л. захар
150 гр масло (меко)
1,5 - 2 ч.ч. брашно

За пълнежа
 1 кутия кондензирано мляко 9%
250 гр нарязани орехи ( аз смесих орехи и лешници които бяха предварително опечени, но става и със сурови)

Приготвяне:
 Разбъркайте маслото със захарта и яйцата, добавете брашното и замесете меко тесто.
Разстелете тестото  с пръсти в тавичка върху хартия за печене като оформите борд около 2-3 см.
Върху тестото разпределете орехите и ги залейте със кондензираното мляко.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * около 25 мин. или докато се получи хубав загар.
Оставете да изстине , нарежете  и се насладете на това безумие!