петък, 28 юни 2013 г.

КАРАМЕЛЕНИ ХАПКИ

Продукти за блата:
140 гр. брашно
35 гр нишесте
100 гр захар
100 гр меко  масло
щипка сол

 За топинга:
1 кутия кондензирано мляко от 7% ( то е по рядко)
3-4 с.л. кафява захар
3 с.л. мед
2 яйца
50 гр масло
150 гр запечени орехи
ванилия

 Начин на приготвяне:
 В блендер сложете съставките за блата  и ги смесете( ако нямате може и с вилица да разбъркате) . В тава с размери 26- 20 см. сложете хартия за печене и изсипете сместа за блата. Разстелете равномерно навсякъде и с длан хубаво притиснете да се получи хубав блат. Сложете в загрята фурна на 180*  и печете 20 мин.
През това време направете топинга като в тефлонов тиган сложите маслото , кондензираното мляко, меда и захарта. Загрейте сместа до завиране и разтопяване на всички съставки.
Разбийте яйцата и при непрекъснато бъркане сипете част от горещата смес към тях , след това върнете всичко  в тигана и бъркайте  до сгъстяване ( не се получава  много гъст крем).
Махнете от котлона и добавете нарязаните или едро смлени орехи. Излейте  сместа върху горещият блат и върнете във фурната за още 20 мин.
Оставете да се охлади напълно и нарежете на хапки.
Да ви е сладко!






КНЕДЛИ ОТ СТАР ХЛЯБ

Тази рецепта видях при моята виртуална приятелка Лилето Давкова.
Страхотна идея за използване на старият хляб. Аз промених малко съставките :) въпреки това се получи голяма вкусотийка.
Тези кнедли може да се замразят до 60 дни  във фризер, оставят се на стайна температура да се размразят, подгряват на пара и се сервират.
Може да ги сервирате със различни сосове или както в моят случай само със салата.

Продукти:

300 гр. стар ( твърд) хляб
2 яйца
200мл. мляко
150-200 гр опечени пилешки пържоли или бекон
50 гр. масло
1глава кромид лук
сол на вкус. черен пипер, кимион, магданоз, 1 люта чушка( за любителите на лютото)

 Начин на приготвяне:
1. Хляба се нарязва на кубчета, полива се със разтопеното масло и се запича за 10-15 мин предварително загрята фурна на 180 градуса.


2. Изпържете нарязаният лук и месото в малко мазнина.



3. Разбийте яйцата и добавете млякото.



4. Към хляба добавете лука и месото, яйцата с млякото и подправките.



5. Разбъркайте всичко добре и оставете около15 мин.


6. Вземете фолио за свежо съхранение и оформете две рула, които загъвате поотделно във фолиото.


7. Всяко руло загъвате хубаво и в алуминиево фолио за да не влиза вода.


8. В тенджера сложете вода да заври и при завиране пуснете рулата вътре.Оставете да врат 20 мин.
Извадете рулата, развийте, оставете малко да изстинат, нарежете ги на парчета и сервирайте.
Да ви е сладко!





четвъртък, 27 юни 2013 г.

ПЛОДОВА НАСЛАДА

Тази торта е по рецепта на ЙОЛИ Тортата на Ани, като промених някои неща.
Уверявам ви , че е много вкусна!

Продукти за блата:


5 яйца
100 г захар
100 г брашно
3 с.л.какао на д-р Йоткер
2 ванилии

Продукти за крема:
500 г Маскарпоне
400 г заквасена сметана
100 г захар
200 г стопен на водна баня бял шоколад
2 ванилии
2 пакетчета желатин (20 г)

 Продукти за глазурата

1/2 ч.ч.вода
1/2 ч.ч.течна сметана
4 с.л.какао на д-р Йоткер
5-6 с.л.захар
2 ванилии
1 пакетче желатин (10 г)
1/2 натурален шоколад

плодове по избор
аз ползвах вишни, кайсии и нектарини

 Приготвяне

  Разбийте жълтъците с половината захар докато побелеят и се сгъстят на крем. Пресейте брашното заедно с какаото и ванилията, а белтъците разбийте на сняг с останалата захар. Към жълтъчната смес добавете брашното и белтъците като ги редувате и разбърквате внимателно. Изсипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята на 170 градуса фурна.
 Нарежете плодовете които ще бъдат в крема.



 Оставете блата да изстине и го сиропирайте със подсладено мляко( около 1/3 чаша)
Сложете шоколада на водна баня да се разтопи с 2-3  с.л.  прясно мляко или сметана ( така няма да чакате да се охлади ).
  Разбийте маскарпонето заедно със захарта, ванилията и сметаната. На тънка струйка прибавете охладения, но все още течен шоколад като продължавате да разбивате. Разбийте много добре с миксер на високи обороти за да не стане шоколада на бучки. .След това го излейте в маскарпонето като преди това добре го разбъркате.
  Разтворете желатина с малко вода на водна баня и го сипете към крема. Разбийте отново много добре.
  В тенджерка смесете продуктите за глазурата без желатина. Варете няколко минути докато се образуват плътни мехурчета по повърхността. Свалете от огъня и прибавете желатина. Той ще се разтвори от горещата смес. Разбъркайте добре,прецедете с цедка и оставете глазурата да се охлади.
Стегнете с подвижен ринг  блата и го сиропирайте.. Нарежете кайсиите  на половина и ги наредете върху подложката като облепите с тях стените на ринга.


 Сипете половината от крема и загладете.


  Върху него наредете различни плодове , в моя случай обезкостени вишни и нарязани нектарини.

Покрийте с останалият крем, загладете добре и оставете тортата да се желира в хладилника за няколко часа.

Залейте с охладената глазура и отново поставете в хладилника, ( за съжаление аз много изчаках и беше почнала да желирала :(
Гарнирайте с плодове като леко ги намажете със стопен желатин за да останат максимално свежи.
 Да ви е сладко!