вторник, 26 февруари 2013 г.

КАШКАВАЛЕНИ ПТИЧИ ГНЕЗДА С ГЪБЕН СОС

Taзи рецепта е от един изключителен кулинар Петя Цанкова
Копирам ви рецептата защото не бих могла да ви я обясня по- добре.
БЛАГОДАРЯ ТИ , ПЕТЯ !

Голяма вкусотия!!!!!!!!!



Необходими продукти:
За гнездата:
500 гр.кайма
2 филийки хляб,предварително накиснати
1 глава лук,ситно нарязана или настъргана
2-3 скилидки чесън ,ситно нарязани
2 бр.яйца
1 с.л. кетчуп или доматено пюре
1 с.л. кисело мляко
по щипка черен пипер ,кимион ,чубрица,сол (ако е необходимо)
3 с.л. кр.масло
3-4 с.л.олио за намазване на тавата

За пълнежа:
2 кис.краставички,нарязани на дребно
50 гр мариновани гъби
10 бр.маслини без костилки,нарязани на дребно
по желание може още да се сложат и :
моркови
грах
царевица,
като количествата са по желание
50-100 гр кашкавал( или топени сирена),нарязан на плочки според броя на гнездата
щ.черен пипер

За гъбения сос:
100 гр мариновани гъби
1 с.л.брашно
200 мл бяло вино ( или толкова вода и 1с.л. лимонов сок)
1 щ. черен пипер
сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
Каймата ,накиснатият предварително хляб,настърганият лук,наситнения чесън,двете яйца,кетчупа,кис.мляко и подправките измесваме добре. Приготвяме кюфтетата с големина малко по големи от яйце.В средата им се прави гнездо. Слагаме ги в намаслена тавичка.Заливаме с разтопено масло и печем 20-25 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Изваждаме и в гнездата поставяме по една чаена лъжичка от пълнежа ( или повече).
Разтваряме брашното във виното ,добавяме гъбите,.черен пипер и сол на вкус.Разбъркваме и изливаме при гнездата.
Слагаме ги отново във фурната да се запекат за още няколко минути,до сгъстяването на соса.
Изваждаме и върху всяко гнездо слагаме плочка кашкавал и поръсваме с черен пипер. Връщаме във фурната до запичането на кашкавала.
Поднасят се топли гарнирани с гъбения сос!
ДОБЪР АПЕТИТ



петък, 22 февруари 2013 г.

ЦЕЛУВЧЕНА ТОРТА

Идеята за тази торта дойде от моята приятелка zi4e
Aз промених малко рецептата , като изпекох целувчен блат и го сложих в средата.
Затова я нарекох ' ЦЕЛУВЧЕНА ТОРТА"
Копирам ви начина за приготвяне на блата, като аз пекох един блат в 26 см форма за торта и го разрязах на две.
 Продукти за блата
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40 -45 минути, като времето варира в зависимост  от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части.
След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 2 равни части

За белтъчният. блат
3 белтъци
щипка сол
3-4 с.л. захар

Докато фурната ви е гореща използвайте и разбийте белтъците със щипка сол на сняг, добавете захарта.В тавичка с по- голям размер от формата за торта сложете хартия и излейте белтъчната смес и леко изравнете.Печете на 150 градуса 15 мин., изключете фурната и оставете блата да изстине вътре без да отваряте.

 За крема:
400 мл. сметана
400 гр течен шоколад
100 гр натурален шоколад
3 жълтъка


Сметаната се загрява до завиране, махнете съда от котлона и добавете течният шоколад.Бъркайте до гладък крем.Върнете съда на вече изключеният котлон и добавете начупеният шоколад,Бъркайте до пълното разтопяване. Оставете да се охлади малко.
 Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят.
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне. .

В подходяща чиния сложете шоколадовият блат , намажете с1/3 от крема.Извадете белтъчният блат с хартията  и го обърнете върху крема, отлепете  я внимателно и с остър нож изрежете краищата на блата за да стане колкото шоколадовият. Нанесете крем отгоре и сложете шоколадовият блат. Измажете цялата торта с останалият крем. Украсете по желание, аз го направих с остатъците от белтъчният блат.








ПОНИЧКИ

Рецептата за тези понички видях тук.
Правила съм и други неща по рецепти на Вероника и стават страхотни, затова забърках двойна  доза за поничките, повярвайте не сбърках.

Продукти:


(за тестото)
1/2  кубче прясна мая
1/2   ч. ч.  хладка вода
3  разбити яйца
1/4  ч. ч.  мед
1/2  ч. ч.  меко  краве масло
3  ч. ч.  брашно
1/3  с. л.  сол
 2 с. л.  захар

 Начин на приготвяне:

Смесете всички продукти за тестото (без брашното).
Постепенно започнете да добавяте и брашното до получаване на много меко тесто. 
Оставете на топло да втаса.
Разточете кора( около 1.5 см дебела) и режете с две чаши едната  голяма  другата по - малка( за да се получи дупка в средата). Може и с една чаша да режете въпрос на избор.
Загрейте силно олиото в дълбок съд и сложете поничките да се пържат.Намалете котлона и следете поничките защото ставата много бързо и има опастност да  изгорят.Готовите понички сложете върху домакинска хартия да се отцеди мазнината.Сервирайте поръсени с пудра захар, шоколад или някакъв топинг.
ДА ВИ Е СЛАДКО!

Ще видите и други форми, тях ги направих накрая от тестото където остана.Вместо да го разточа на кора направих фитили и ги "вързах" :)