Тази рецепта видях в блога на Марги Василева
http://magyclub.com/galaktobureko/ и много ме впечетли.
Направих я с малки промени - увеличих дозата на крема
Продукти;
1 пакет кори "БЕЛА"
1650 мл. прясно мляко
250 гр грис
4 яйца
2 ванилйки
250 гр захар
250 гр.масло
За сиропа
500 г. захар
600 мл. вода
сокът на 1/2 лимон
Начин на приготвяне
Млякото се затопля до полусваряване и се маха от котлона ( отделяте от него 1ч.ч. )Яйцата се разбиват със захарта,добавяте гриса, ванилията и добавяте отделеното мляко.
Разбивате на гладък крем.При постоянно разбиване добавете затопленото мляко и върнете на котлона.Бъркайте да се получи гладък крем. Добавете1/3 от маслото към крема като го оставите да плува отгоре за да не хваща коричка крема, докато си подготвите останалото за сладкиша.Оставете да изсине малко.През това време сварете сиропа и го оставете да изстине.
В намаслена тавичка се нареждат половината кори,като между всякаот тях се поръсва с разтопено масло ,в същото време да оставите няколко от корите да висят отстрани извън тавата, за да можете да завиете сладкиша с тях отгоре..Изсипва се крема и се разпределя равномерно.Нареждат се другата половина кори по същият начин поръсени с масло. Оставя се една кора която се прегъва на две а с висящите кори се загъва сладкиша и отгоре се слага прегънатата кораПече се в загрята фурна на 180 градуса около 35-40 мин на 180 градуса или докато се зачерви.Залейте сладкиша с изстиналия сироп и го оставете да изстине напълно в хладилник.Нарежете и се насладете!!!
петък, 2 ноември 2012 г.
четвъртък, 1 ноември 2012 г.
КАШКАВАЛЕНИ ПИТЧИЦИ
Поради липса на хляб:) се сетих за тази рецепта и понеже четох че става бързо реших да пробвам.За съжаление не си спомням от къде я купирах за което се извинявам на авторката:)))
Станаха много пухкави и адски вкусни , затова на сутринта повторих рецептата но със сирене , малко шунка и чубричка.
ПРОБВАЙТЕ!!!
Продукти:

250 гр брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сол( за тези със сирене по малко сол)
50 гр масло или маргарин ( аз ползвах масло)
60-70 гр кашкавал или сирене
1/2 кофичка кисело мляко
2-3 суп. л. вода
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 200 градуса да загрее.В купа смесете пресятото брашно.бакпулвера и солта.
Добавете мекото масло и претрийте да стане на трохи.Прибавете настъргания кашкавал( или сиренето натрошено),киселото мляко и водата.Разбъркайте тестото да се получи мека топка.Ако е необходимо добавете още брашно.Тестото трябва да е меко.Оформете малки топчета( питки) и ги поставете върху хартия за печене в тавичка. Намажете ги със разбито яйце( при тези със сирене забравих хи хи хи:)Печете около 20 мин докато придобият златист цвят.
Забрави да напиша, че тези с кашкавала ги поръсих преди печене със шарена сол:))
Eто и тези със сирене и малко шунка ( не намазани със яйце:))))
Станаха много пухкави и адски вкусни , затова на сутринта повторих рецептата но със сирене , малко шунка и чубричка.
ПРОБВАЙТЕ!!!
Продукти:

250 гр брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сол( за тези със сирене по малко сол)
50 гр масло или маргарин ( аз ползвах масло)
60-70 гр кашкавал или сирене
1/2 кофичка кисело мляко
2-3 суп. л. вода
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 200 градуса да загрее.В купа смесете пресятото брашно.бакпулвера и солта.
Добавете мекото масло и претрийте да стане на трохи.Прибавете настъргания кашкавал( или сиренето натрошено),киселото мляко и водата.Разбъркайте тестото да се получи мека топка.Ако е необходимо добавете още брашно.Тестото трябва да е меко.Оформете малки топчета( питки) и ги поставете върху хартия за печене в тавичка. Намажете ги със разбито яйце( при тези със сирене забравих хи хи хи:)Печете около 20 мин докато придобият златист цвят.
Забрави да напиша, че тези с кашкавала ги поръсих преди печене със шарена сол:))
Eто и тези със сирене и малко шунка ( не намазани със яйце:))))
вторник, 30 октомври 2012 г.
ЛЕЩА В ГЮВЕЧ
Сетих се за тази рецепта като видях един конкурс за "Бавно приготвени ястия".
Правила съм я преди много години и разрових тефтерите:)))
Продукти:
350гр леща
2 моркова
5-6 скилидки чесън
1 глава червен лук
1-2 чушки
6-7 лъж. олио
чубрица
сол
Приготвяне:
Измитата и почистена леща заедно с нарязаните зеленчуци и подправките поставете в гювеч.
добавя се мазнина , сол и се добавя около 1 1/2 литра вода.
Сложете капака (ако няма такъв- фолио).
Поставете във фурна на 100 градуса за 6-7 часа през ноща.
Ястието така става много вкусно!
Поръсете с пресен магданоз!
Правила съм я преди много години и разрових тефтерите:)))
Продукти:
350гр леща
2 моркова
5-6 скилидки чесън
1 глава червен лук
1-2 чушки
6-7 лъж. олио
чубрица
сол
Приготвяне:
Измитата и почистена леща заедно с нарязаните зеленчуци и подправките поставете в гювеч.
добавя се мазнина , сол и се добавя около 1 1/2 литра вода.
Сложете капака (ако няма такъв- фолио).
Поставете във фурна на 100 градуса за 6-7 часа през ноща.
Ястието така става много вкусно!
Поръсете с пресен магданоз!
Абонамент за:
Публикации (Atom)