понеделник, 9 юли 2012 г.

ПУДИНГ - ЛЯТНА СВЕЖЕСТ

Този пудинг е по рецепта от "Пекарната на Рудолф" "ЧИПОЛАТА" но промених някои неща и ...ето резултата:)
Свежо и леко много подходящо за горещите дни:))))


Продукти:

1 литър прясно мляко
6 бр. жълтъци
200гр захар
2-3 ванилии
250 мл. течна сметана
100 гр стафиди
100 гр ореховки или други сладки
50 гр начупен шоколад
7-8 кайсии
1 шоколадова вафла
малко ром за накисване на стафидите
3 пакетчета желатин( или 30 гр )
2 начупени сусамки

Начин на приготвяне:

Сложете млякото да се свари.Разбийте жълтъците със захарта.Когато млякото заври ,го дръпнете от котлона.При непрекъснато бъркане го добавете към жълтъците.Върнете сместа на котлона и бъркайте докато сместа се посгъсти, но да не завира.Отделно накиснете желатина  в малко вода и сложете на водна баня да се разтвори.Добавете към сваленият от котлона крем и разбъркайте.Оставете да поизстине.Може да го сложите в купа със студена вода.
Забележка:Аз не изчаках много защото  нямаше време:) и за това някои от продуктите паднаха на дъното:)
.Разбийте малко сметаната но не до крем защото ще ви е трудно да я смесите с крема.Добавяйте по малко от крема към сметаната и бъркайте до хомогенна смес.
Накиснете стафидите в малко ром.Нарежете всички останали продукти ка кубчета.
Смесете всички продукти за пълнежа и ги изсипете в крема.
Пресипете сместа във форма и го оставете в хладилник да стегне.
За да извадите по лесно пудинга от формата ,потопете леко формата в съд с гореща вода и след това го обърнете.
Допълнение: за да използвам останалите белтъци :) направих орехов блат и начупих  краищата от него в пудинга вместо приготвените готови ореховки, а останалото прибрах във фризера ( ще се ползва по късно:))
За ореховият блат ако решите да си го приготвите:)
6 белтъка, 1 1/2 чаша захар, 2 ч.ч. орехи 2с.л. галета.Пече се 30 мин на 160 градуса












петък, 6 юли 2012 г.

ЧИЙЗКЕЙК ЗА 30 МИН

Свеж и лек десерт много подходящ за лятото!

Продукти:

 за блата:
200 гр обикновени бисквити
125 гр масло
1 к.ч. орехи
2-3 лъж захар ( по желание)

за розовия крем:

1 пудинг на д-р Йоткер който се приготвя с кисело мляко

за шоколадовия крем

1 кофичка заквасена сметана - 400гр
150 гр течен шоколад

Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите.Аз го правя по следният начин : слагам хартия за печене на масата сложа една част от бисквитите и с точилка минавам няколко пъти от горе.Става много бързо и лесно.Разтопете маслото и  добавете натрошените бисквити , смлените орехи и захарта.Разстелете сместа във форма за торта и притиснете хубаво с пръсти.Сложете за 10 мин във фризера да стегне.
Пудинга разбийте по указанията на опаковката.Аз замених прясното мляко със 150 мл. течна сметана и добавих 3-4 лъж. кисело мляко.
Заквасената сметана разбъркайте със шоколада ( аз го правя на ръка не с миксер)
Разпределете розовият крем върху блата после шоколадовият.Оставете в хладилник за няколко часа да стегне.Ако бързате можете да го сложите във фризера за 1 час  и ще имате прекрасна сладоледена торта.




понеделник, 25 юни 2012 г.

ЛИМОНОВ ПАЙ

 Изключително свеж и лек десерт!

Продукти за блата:
150 гр мек маргарин
1/2 ч.ч. захар
1/2 бакпулвер
1 жълтък
около 250 гр брашно( трябва да се получи средно меко тесто)
1-2 ванилии

За лимоновият крем:

2 лимона
 125 гр масло
1 1/2 захар
3 яйца
Начин на приготвяне:
Замесете тесто от изброените продукти и го сложете във фризера за 10 мин.
През това време разбийте яйцата за крема със захарта, добавете настърганата кора от двата лимона и сока от тях.
Разстелете тестото във форма за торта върху хартия  за печене, като задигнете и нагоре по стените около 2 см. Набодете с вилица тук там и го сложете в предварително загрята фурна  на 180 градуса за 10 минути.Извадете и върху него внимателно излейте лимоновата смес.Печете 30 мин
 Като изстине поръсете със пудра захар.