сряда, 25 април 2012 г.

БИРЕН БЮРЕК

Пухкав,ароматен, вкусен - трябва ли още?

Продукти:
500гр кори за баница
500 гр кайма
3 глави червен лук
4-5 лъж. олио
300мл. бира
4 яйца
1 кренвирш ( може и без него)
подправки по избор аз ползвах
мащерка,чубрица,кимион,черен пипер
сол
олио за намазване на тавата

Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно и го запържете с каймата.
Пържи се докато се изпари водата.
Добавете подправките и оставете малко да изстине.
Яйцата разбийте и добавете бирата и половин ч.л. сол.
В намаслена тавичка сложете една кора, полейте с няколко лъжици от бирата и яйцата.
След това  сложете и 2 лъжици от каймата.И така докато свършат корите и плънката.Преди последната кора нарежете кренвирша на колелца и го наредете върху кората.Сложете последната кора и нарежете  бюрека.Залейте го с  остатъка от бирата и яйцата.Пече се около 35 мин. на загрята на 180 градуса фурна.







събота, 21 април 2012 г.

АРОМАТНИ БАГЕТИ

Невероятни ,меки, въздушни отвътре и хрупкави от вън.
Аромат на чесън ,магданоз и масло.

Продукти:

400гр. брашно
1ч.л. захар
1/2 кубче прясна мая
1/2 ч.л.сол
260мл. топло прясно мляко
50 гр разтопено масло

За пълнежа:
60 гр меко масло
7-8 скилидки чесън( чесънс ми е домашен и скилидките са малки)
4-5 стръка пресен магданоз
щипка сол
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:

Разтворете маята в малко топло мляко, прибавете  захарта и няколко лъжици брашно да стане кашичка.Оставете да втаса.Аз слагам съда в съд с топла вода за да стане по бързо.В съд сложете брашното ,солта ,останалото мляко и кваса.Замесвате средно меко тесто.Замесете на плот като топите ръцете в разтопеното масло докато усвоите цялото количество. Оставете на топло да удвои обема.Аз включвам фурната на 50 градуса да загрее и я изключвам.Поставям тестото вътре.Като втаса, леко го замесвам и го разделям на 8 топки.Оставям топките още 15 мин завити с кърпа да почиват.През това време скълцам чесъна , нарязвам на ситно магданоза и всичко разбърквам с мекото масло.Всяка топка разплесквам с ръка и я навивам  на руло.Редя ги в голяма намаслена тава.С нож разрязвам всяко руло   по средата да се получи нещо като джоб.Всяко "джобче" мажа със сместа.С четка нанасям навсякъде върху багетите разбитото яйце.Слагам ги в студена фурна и включвам на 180 градуса.Пече се до зачервяване.






вторник, 17 април 2012 г.

БЮРЕК БЕЗ ЯЙЦА

 Това е един много бърз лесен и хрупкав бюрек.
Като от баничарница,но мнооого по хубав!!!




Продукти:

500 гр кори
300 гр сирене
150 мл. вода
100 мл. олио

Начин на приготвяне:

В съд смесете водата и олиото.
В кръгла тава намаслена сложете три кори така че краищата им да излизат извън тавата.Трябва да покриете дъното с тях но повечето да висят от вън.След това взимате една кора слагате в тавата ,леко я надипляте и с четка или лъжица мажете от сместа ( водата и олиото).След това втора кора пак пръскате  и трета така.Идва ред на сиренето.Сложете част от сиренето наронено.След това пак по същия начин три кори напръскани с олио и вода, сирене и така докато свършат. Завършваме с кори. С тези които сме оставили да  висят "завиваме " другите.Напръскваме с остатъка от течността.Печем в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.