четвъртък, 12 април 2012 г.

ЯЙЦА БЕНЕДИКТ

Продукти:

4 яйца
2 кръгли питки
150 гр пушен бекон  или шунка
2 лъж. оцет
1 лъж. сол
малко кашкавал за поръсване

За соса:

2 жълтъка
1 суп. лъж. лим. сок
100гр масло
щипка сол
черен пипер


Начин на приготвяне;

Първо се заемаме със соса  слагаме в дълбок съд вода да заври.Жълтъците разбиваме със лимоновия сок  и солта на пяна ( с тел) Съда със разбитите жълтъци слагаме върху тенджерата със вряща вода и разбиваме докато почне да се сгъстява.Добавяме мекото масло нарязано на парчета по малко и пак бъркаме.Трябва да се получи сос със средна гъстота.Махаме съда от врящата вода и пасираме за малко.Оставяме го встрани  на печката за да е топло.Поръсваме с черен пипер по желание.
 Във врящата вода добавяме оцета и солта.Чукваме внимателно яйцата вътре и леко с една лъжица забулваме белтъка около жълтъка.Оставяме да поврат около 3-4 мин.В тиган с малко мазнина запържваме тънко нарязаният бекон и ги слагаме върху домакинска хартия да се отцеди мазнината.
През това време срязваме питките на две и леко ги запичаме на тостера
Вече сме готови да "сглобим" ястието.
Слагаме питките в чиния за сервиране и ги намазваме с 1-2 лъжици от соса


Редим парчетата бекон


Върху тях слагаме забулените яйца


Заливаме яйцата със 2-3 лъжици сос






Още горещи ги поръсваме със настърган кашкавал.

 Уверявам ви, че е много вкусно!



неделя, 1 април 2012 г.

БАНИЧКИ - МЪФИНИ

Нещо по различно.Интересна,  бърза, лесна и  мноого вкусна закуска.




Продукти:
500 гр кори за баница
350 гр сирене
5 яйца
100 мл.олио
1 бакпулвер
200 мл. газирана вода( може и лимонада)

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата,добавете олиото ,натрошеното сирене,бакпулвера и газираната вода.
Разбъркайте добре.

 Навийте корите на руло и с остър нож нарежете ивици около 1см широки.


Разлистете ги и ги сложете в сместа с яйцата.Леко разбъркайте.


Вземете форми за мъфини и ги напълнете със сместа до горе.Аз ползвах силиконови и не ги намазах с олио.Ако ще ползвате други първо ги намажете с мазнина.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 -35 мин.

Оставете баничките  във формите около 6-7 мин и тогава ги извадете.






вторник, 27 март 2012 г.

ПРОСЕНИК СЪС СИРЕНЕ

Когато пека просеник винаги се сещам за детството си,когато баба ми печеше и в  цялата кухнята се носеше прекрасен аромат.
Аз малко осъвремених рецептата и станах доволна от резултата.

Продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. олио
1ч.ч. царевично брашно
1ч.ч. бяло брашно
4-5 с.лъж. кисело мляко с връх
щипка сол( може и повече ако сиренето ви е безсолно)
1/2 ч.л. сода
150 гр сирене натрошено

Начин на приготвяне:

Яйцето се разбива със олиото, добавят се двата вида брашно,содата и киселото мляко.
Получава се гъста смес.Добавя се натрошеното сирене.Сместа се изсипва в обилно намаслена(4-5с.л.олио) тавичка с размери 22- 24 см. диаметър.
Пече се на 180 градуса около 30 мин.