събота, 11 февруари 2012 г.

ТОРТА С ЯБЪЛКИ И СТРАХОТЕН КРЕМ

Продукти за блата

125 гр. меко масло
150 гр. пудра захар
4 жълтъка
30 гр какао, размито в малко гореща вода
1 ванилия
250 г фино смлени орехи
4 белтъка
3 с.л.ром


Продукти за крема 

400 гр.  неовкусена извара                                                  
400 гр.заквасена сметана                                                                 
200 г захар
настъргана кора от 1/2 лимон
сок  от 1/2 лимон
1 ванилия
40 г желатин


Продукти за желето

3-4 ябълки
1 компот от вишни
20 г желатин

Приготвяне


  За блата разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете жълтъците, какаото, рома,  ванилията и орехите.
  Разбийте белтъците на твърд сняг и с внимателно бъркане ги прибавете към какаовата смес.
  Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото, загладете и изпечете в предварително загрята на 180* фурна. Оставете блата да се охлади добре.

За крема разбъркайте изварата заедно със сметаната и захарта. . Ако е зърнеста  я пасирайте с пасатор. Подправете с ванилия и кората и сока на лимона.
Стопете желатина на водна баня в малко вода и го налейте в крема. Разбъркайте всичко много добре.

ЗАБЕЛЕЖКА: ПРОДУКТИТЕ ЗА КРЕМА ТРЯБВА ДА СА СЪС СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА!

  Сложете шоколадовият блат в тортена чиния и го пристегнете с ринга на тортената форма. Излейте върху него  крема и оставете тортата да се желира за няколко часа в хладилника.
  За глазурата обелете ябълките и ги нарежете на филийки.  Наредете ги върху тортата ,сложете и плода от компота. Загрейте сока от компота и докато сместа е още гореща сипете вътре желатина и го разбъркайте докато се разтвори. Оставете глазурата да се охлади.
  Извадете тортата от хладилника и излейте глазурата върху ябълките. Отново приберете на студено за да се желира и тя.

Отстранете ринга от желираната торта .
Да ви е сладко!





СЛАДКИШ С ИЗВАРЕНИ ТОПКИ

Този сладкиш правих за златната сватба на моите родители! Малко се притеснявах от факта че не е торта ... по така:) но останах доволна от резултата.И не само аз !!!!
Това са първите ми сериозни стъпки в кулинарията:)

Продукти:
За топките:
250 гр. извара
50 гр.кокосови стърготини
50 гр.захар
2 жълтъка
3 суп. нишесте

За блата:
4 яйца
2 белтъка
60 гр. захар
50 гр.  шоколад
2 лъж. брашно
2 лъж нишесте
3 лъж. какао
щипка сол
1 бакпулвер

За глазурата:
120 мл.прясно мляко
50 гр. захар
25 гр. масло
100гр.шоколад

Начин на приготвяне:
Почваме от топките, като разбиваме изварата със захарта, добавяме жълтъците,нишестето и кокосовите стърготини.Оформяме топчета колкото орех и ги редим в тава покрита с хартия за печене с диаметър 24-26 см. Редим ги на разстояние около 2см. едно от друго.
Белтъците разбиваме с щипката сол.на сняг.
Добавяме захарта,разбитите жълтъци.
Бърка се леко с шпатула.Разтопява се шоколада на водна баня или  в микровълновата фурна за 1 мин.и се добавя към яйчената смес.Брашното с бакпулвера  и нишестето се смесват и се прибавят към сместа.Изсипва се всичко върху изварените топки.Пече се  в загрята фурна на180 градуса 20-25 мин. Оставете сладкиша да изстине.
За глазурата сложете всички съставки в купа Сложете на котлона да кипне. Залейте сладкиша.
Да ви е сладко!




КАНЕЛОНИ

ПРОДУКТИ:
1 пакет кори( 500гр.)
0.500кг кайма
2 глави червен лук
2 чушки
10 маслини
чубрица
черен пипер
кимион
 олио
ЗА ЗАЛИВКАТА:

1 кофичка заквасена сметана
4 яйца
сол
1к.ч.вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В олио се запържва нарязания лук и чушките,слага се каймата размесена с малко вода.
Добавят се подправките  и нарязаните маслините.
Пържи до готовност.
 Вземат се една кора  маже се с малко мазнина слага се втора кора.Откъм по широката част се слага от каймата и се навива на руло. Реди се в  правоъгълна намазнена тава.Така се процедира и с останалите кори.
Яйцата се разбиват със сметаната и 1 к.ч. вода и се заливат рулата.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 мин.