събота, 28 януари 2012 г.

МЪФИНИ С ЯБЪЛКИ И ХРУПКАВ ТОПИНГ

Продукти:
3/4 ч.ч. захар ( ако обичате по сладко 1ч.ч.)
2 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
2 ч.ч. настъргани ябълки
1/2 ч.ч. счукани орехи

 За хрупкавия топинг:
1/4 ч.ч. масло
1/2 ч.ч. брашно
4 с. л. захар
 В малка купа смесете олиото, захарта,яйцата и ванилията и объркайте до получаването на еднородна смес.
В по-голяма купа пресейте брашното с бакпулвера и канелата
Към сухата смес прибавете кремообразната смес, разбъркайте и добавете ябълките и орехите. Разбъркайте добре. Получената смес разпределете във форми за мъфини , като пълните 2/3 от височината им.
 За топинга : смесете мекото масло с брашното и захарта и претрийте да се получат трохи. Разпределете върху тестото.
Печете в предварително загрята фурна  на 170 градуса около 30 -35мин.






петък, 27 януари 2012 г.

ЙОГУРТ ПАСТИ С ЧЕРЕШИ

Продукти за блата:
8 яйца
120гр. захар
80 гр. брашно
20 гр. нишесте
30 гр. какао
1/2 пакетче бакпулвер 
щипка сол
пудра захар за поръсване
За крема:
400 мл.. кисело мляко
150 гр. захар
1 буркан компот от череши
300мл. заквасена сметана
2 пакета желатин
1 ванилия

Приготвяне:
Разделят се белтъците и се разбиват на сняг със щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта. Към тях се добавят белтъчния сняг по малко и се бърка внимателно с шпатула.Добавя се брашното примесено със бакпулвера, какаото и нишестето. Изсипва се в правоъгълна тава( най- добре в тавата на фурната  или се пекат два блата в по малка) покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса 12-15 мин, като намалите фурната на 180 градуса при поставянето на тавата във фурната. Опечения блат се обръща върху хартия за печене  поръсва се със пудра захар и се разделя на две.Слага се единия блат върху прозрачно фолио в подходяща тава и се сиропира със сока от компота. Крема се приготвя  като се разбие киселото мляко със захарта и се смеси със сметаната и изчистените от костилки череши. Предварително разтворения желатин със 3-4 лъж. вода се слага на водна баня да се втечни( да не завира) и се добавя към млечната смес която не трябва да е студена за да не се пресече желатина.Изсипва се върху сиропираният блат и се оставя в хладилник за 15 мин. да стегне малко, след което се слага другия блат ,сиропира се  и  обратно в хладилника, да стегне напълно. Украсете с настърган шоколад или залейте със глазура от 50 гр. шоколад 50 гр масло или маргарин и 1-2 лъж. мляко .






СТАРОНЕМСКИ СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ

Представям ви  този сладкиш по рецепта на Йоли включващ комбинацията от плод, лек и нежен крем и ронлив маслен блат!







   Продукти
     Тесто
     150 гр меко масло
     100 гр.пудра захар
     1 яйце
     1 ванилия
     настъргана кора от 1 лимон
     250 гр. брашно

     Заливка:
     1 ванилов пудинг
     400мл прясно мляко
     125 г захар
     2 яйца
     600 мл течна неподсладена сметана (ако ползвате     подсладена намалете количеството на захарта)
     1 ванилия
     малки ябълки, броя определете според формата
     сладко от  какъвто плод предпочитате, в случая ползвах от   дюли за пълнеж и орехови ядки
     Приготвяне
С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта.  Прибавете
яйцето,ванилията и лимоновата кора.С брашното омесете меко тесто.Завийте
го в полиетиленово фолио и го оставете за 30 мин.в хладилника.
Сварете пудинга с прясното мляко и го оставете малко да изстине.Загрейте сметаната заедно със
захарта и ванилията. Дръпнете от огъня и прибавете пудинга и разбитите
яйца. Върнете обратно на котлона и кипнете сместа. Оставете я леко да се охлади.
Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. 2/3 от тестото
разточете на кора и я сложете върху хартията.Надупчете с вилица.От
останалото тесто разточете тънки ленти и направете висок борд.
Обелете ябълките и ги издълбайте. Подредете ги върху маслената кора и ги напълнете с плънката.
Залейте ги с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 45 мин.
Пригответе сладкиша един ден преди да го сервирате.Поднесете го добре охладен.
Отгоре гарнирайте по желание аз предпочетох да го оставя така!