четвъртък, 9 февруари 2012 г.

"РОШАВ" ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ

 Представям ви един много вкусен ябълков сладкиш. Не се плашете от дългото писане никак не е сложен и труден - по подробно съм описала:)



Продукти:
1 1/2 кг. ябълки
сока от 1/2 лимон
250 гр. захар
1 ч.л. канела
1 п. пудинг ванилия
50 гр. стафиди
                                                                                                  
За блата:

120гр масло
120 гр. захар
1 ванилия
3 яйца
300гр. брашно
1 бакпулвер
200мл. прясно мляко

За трохите:
80 гр. разтопено масло
100 гр.захар
100 гр брашно
60 гр. кокосови стърготини
1ч.л. канела

Начин на приготвяне:
Почва се от ябълките,обелват се и се нарязват на филии, заливат се със сока от лимона и се поръсват със захарта и канелата. Оставят се настрани.
Разбива се маслото със захарта, добавят се едно по едно яйцата,брашното с бакпулвера и млякото.
Получава се гъсто кексово тесто.
Изсипва се в тава покрита с хартия ( ако искате по тънък блат както в случая е моя тавата беше с размери 40-26см.)
Изравнява се и се пече в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
През това време се заемаме отново с ябълките, слагаме ги на котлона посипваме ги с пудинга и стафидите и бъркаме внимателно.
Трябва да "клокнат" няколко пъти, да се сгъстят.
Получава се желе от ябълки.
Трохите се получават като се смесят  всички съставки се претрият с пръсти.
Върху изпечения блат внимателно разпределете ябълките, поръсете с трохите и върнете във фурната като дигнете скарата.
Печете на 170 градуса до зачеряване на трохите.
Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар