петък, 3 февруари 2012 г.

МАМИНА ПОГАЧА

Продукти за тестото:

700 гр. брашно
300мл/топло мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
1ч.л. захар
20 гр суха мая
50гр.разтопено масло или маргарин и още мъничко за намазване на втората кора

 Продукти за пълнежа:

150-200гр. бекон
150 гр. шунка или някакъв колбас
100гр кашкавал

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с топлото  мляко,,захарта и малко брашно. Оставя се да шупне. Брашното се пресява и се смесва с яйцето ,маслото и маята. Замесва се меко тесто.Не трябва да лепи по пръстите.Покрийте тестото и оставете  да втаса.
Леко премесете втасалото тесто и го разделете на 3 топки. Разточете първата кора  на тънко и наредете половината от пълнежа. Аз рязах бекона и шунката на тънки филийки а кашкавала настъргах. Навийте кората на руло,слепете краищата и  я сложете в намаслена тава. Втората кора я разточете с размери малко по големи от тавата. Сложете я върху рулото като леко притиснете по дъното на тавата около венеца. Нарежете краищата на ленти ( до основата на венеца). Намажете с малко масло или маргарин. Третата кора разточете като първата , наредете пълнежа и навийте. Нарежете на парчета с дебелина около4-5 см. и ги наредете вътре в кръга на венеца с изрязаната част нагоре. Нарязаните ленти на втората кора се усукват и завъртат .Оставя се да втаса ,намазва се със разби жълтък и се слага в загрята фурна на180 градуса. Пече се около 40 мин. Ако много се зачерви след 15 мин сложете фолио и печете.


Няма коментари:

Публикуване на коментар