125 гр. меко масло
150 гр. пудра захар
4 жълтъка
30 гр какао, размито в малко гореща вода
1 ванилия
250 г фино смлени орехи
4 белтъка
3 с.л.ром
Продукти за крема
400 гр. неовкусена извара
400 гр.заквасена сметана
200 г захар
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
1 ванилия
40 г желатин
Продукти за желето
3-4 ябълки
1 компот от вишни
20 г желатин
Приготвяне
За блата разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете жълтъците, какаото, рома, ванилията и орехите.
Разбийте белтъците на твърд сняг и с внимателно бъркане ги прибавете към какаовата смес.
Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото, загладете и изпечете в предварително загрята на 180* фурна. Оставете блата да се охлади добре.
За крема разбъркайте изварата заедно със сметаната и захарта. . Ако е зърнеста я пасирайте с пасатор. Подправете с ванилия и кората и сока на лимона.
Стопете желатина на водна баня в малко вода и го налейте в крема. Разбъркайте всичко много добре.
ЗАБЕЛЕЖКА: ПРОДУКТИТЕ ЗА КРЕМА ТРЯБВА ДА СА СЪС СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА!
Сложете шоколадовият блат в тортена чиния и го пристегнете с ринга на тортената форма. Излейте върху него крема и оставете тортата да се желира за няколко часа в хладилника.
За глазурата обелете ябълките и ги нарежете на филийки. Наредете ги върху тортата ,сложете и плода от компота. Загрейте сока от компота и докато сместа е още гореща сипете вътре желатина и го разбъркайте докато се разтвори. Оставете глазурата да се охлади.
Извадете тортата от хладилника и излейте глазурата върху ябълките. Отново приберете на студено за да се желира и тя.
Отстранете ринга от желираната торта .
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар