събота, 11 февруари 2012 г.

ТОРТА С ЯБЪЛКИ И СТРАХОТЕН КРЕМ

Продукти за блата

125 гр. меко масло
150 гр. пудра захар
4 жълтъка
30 гр какао, размито в малко гореща вода
1 ванилия
250 г фино смлени орехи
4 белтъка
3 с.л.ром


Продукти за крема 

400 гр.  неовкусена извара                                                  
400 гр.заквасена сметана                                                                 
200 г захар
настъргана кора от 1/2 лимон
сок  от 1/2 лимон
1 ванилия
40 г желатин


Продукти за желето

3-4 ябълки
1 компот от вишни
20 г желатин

Приготвяне


  За блата разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете жълтъците, какаото, рома,  ванилията и орехите.
  Разбийте белтъците на твърд сняг и с внимателно бъркане ги прибавете към какаовата смес.
  Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото, загладете и изпечете в предварително загрята на 180* фурна. Оставете блата да се охлади добре.

За крема разбъркайте изварата заедно със сметаната и захарта. . Ако е зърнеста  я пасирайте с пасатор. Подправете с ванилия и кората и сока на лимона.
Стопете желатина на водна баня в малко вода и го налейте в крема. Разбъркайте всичко много добре.

ЗАБЕЛЕЖКА: ПРОДУКТИТЕ ЗА КРЕМА ТРЯБВА ДА СА СЪС СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА!

  Сложете шоколадовият блат в тортена чиния и го пристегнете с ринга на тортената форма. Излейте върху него  крема и оставете тортата да се желира за няколко часа в хладилника.
  За глазурата обелете ябълките и ги нарежете на филийки.  Наредете ги върху тортата ,сложете и плода от компота. Загрейте сока от компота и докато сместа е още гореща сипете вътре желатина и го разбъркайте докато се разтвори. Оставете глазурата да се охлади.
  Извадете тортата от хладилника и излейте глазурата върху ябълките. Отново приберете на студено за да се желира и тя.

Отстранете ринга от желираната торта .
Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар