събота, 11 февруари 2012 г.

СЛАДКИШ С ИЗВАРЕНИ ТОПКИ

Този сладкиш правих за златната сватба на моите родители! Малко се притеснявах от факта че не е торта ... по така:) но останах доволна от резултата.И не само аз !!!!
Това са първите ми сериозни стъпки в кулинарията:)

Продукти:
За топките:
250 гр. извара
50 гр.кокосови стърготини
50 гр.захар
2 жълтъка
3 суп. нишесте

За блата:
4 яйца
2 белтъка
60 гр. захар
50 гр.  шоколад
2 лъж. брашно
2 лъж нишесте
3 лъж. какао
щипка сол
1 бакпулвер

За глазурата:
120 мл.прясно мляко
50 гр. захар
25 гр. масло
100гр.шоколад

Начин на приготвяне:
Почваме от топките, като разбиваме изварата със захарта, добавяме жълтъците,нишестето и кокосовите стърготини.Оформяме топчета колкото орех и ги редим в тава покрита с хартия за печене с диаметър 24-26 см. Редим ги на разстояние около 2см. едно от друго.
Белтъците разбиваме с щипката сол.на сняг.
Добавяме захарта,разбитите жълтъци.
Бърка се леко с шпатула.Разтопява се шоколада на водна баня или  в микровълновата фурна за 1 мин.и се добавя към яйчената смес.Брашното с бакпулвера  и нишестето се смесват и се прибавят към сместа.Изсипва се всичко върху изварените топки.Пече се  в загрята фурна на180 градуса 20-25 мин. Оставете сладкиша да изстине.
За глазурата сложете всички съставки в купа Сложете на котлона да кипне. Залейте сладкиша.
Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар