четвъртък, 9 февруари 2012 г.

МАЛКИ КОЗУНАЧЕТА

Мога да ви кажа само НЕВЕРОЯТНИ! Пак по рецепта на Руми
 http://rummylicious.blogspot.com/2010/10/blog-post_12.html


Необходими продукти за стартера:

25 гр башно
150 мл вода

Продукти за тестото:                                                             

450 гр меко брашно
30 гр нишесте или пудинг "Ванилия"
40 гр мляко на прах
80 гр захар
1/2 ч.л. сол
150 мл топла вода
1 яйце
7 гр суха мая
70-75 гр размекнато краве масло
настъргана лимонова кора
1 ванилия

За намазване:

1 жълтък
1 с.л. мляко
едра кристална захар

Начин на приготвяне:

     Пригответе първо стартера, като кипнете водата в малък съд на котлона и прибавите брашното към нея, бъркайки енергично докато сместа се изглади и бъркалката ви започне да оставя следи по дъното на съда. Махнете от котлона и оставете на страна да се охлади.
Разтворете маята в топлото мляко и изчакайте да се активира. Сложете всичките сухи продукти в купа, прибавете шупналата мая, охладения стартер, яйцето и лимоновата кора.Замесете докато получите гладко лепкаво тесто.Добавете мекото краве масло на порции, като месите  за да се усвои напълно от тестото между отделните добавки. Изсипете готовото тесто върху набрашнена повърхност, оформете го на топка, го сложете в омазнена купа с капак или го покрийте с пластично фолио и го оставете на топло да втасва, докато удвои обема си.
Когато тестото е втасало, набрашнете отново работния си плот, прехвърлете тестото върху него, намесете го леко и го оформете на дълъг цилиндър. Нарежете го на желания брой парченца и от всяко едно оформяйте около 25 см дълги "въженца". Всяко "въженце" завържете на възел, изтеглете и подпъхнете свободния му горен край отдолу-нагоре в центъра на полученото венче, а долния свободен край изтеглете нагоре и прекарайте през дупката в средата отгоре-надолу. Слепете двата края с пръсти отдолу, за да не се вижда снадката, подредете оформените венчета в тава постлана с  хартия за печене и ги оставете на топло да втасат за 30-40 минути.
     Загрейте фурната на 180 градуса . Намажете втасалите козуначета с жълтъка разбит с млякото, поръсете ги със едрата кристална захар и ги сложете в загрятата фурна. Печете до приятно златисто.
    


Няма коментари:

Публикуване на коментар