неделя, 8 май 2016 г.

ЕДНО ТЕСТО ДВА ДЕСЕРТА

Добре ,че са измислили пареното тесто.че както ми искаха еклери и бине суфле трябваше да бъркам де теста. Тази рецепта я имам от много години и никога не ми се е случвало да не стане.

Продукти

400 мл. вода
100 мл. олио
300 гр брашно
8 яйца
щипка сол

Крем за еклерите

650 мл. мляко
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
4 с.л. с връх брашно
50 гр масло
ванилия
шоколад за украса

 За сиропа за бине суфлето
500 мл. вода
2 ч.ч.захар
ванилия
сока от половин лимон

 Начин на приготвяне на еклери

Сложете в съд водата олиото и щипката сол. Като заврат се прибавя цялото количество брашно и бъркайте с дървена лъжица до отлепване на смесета от стените на съда.
След леко охлаждане към сместа се добавете едно по едно яйцата.като се бърка непрекъснато до пълното им поемане от тестото. Аз разбърквам с миксера като слагам бъркалките за тесто.
От него с лъжица или с пош се оформят топчета или се шприцоват .
Пекат се в предварително загрята фурна на 180* около 20 мин  ,до зачервяване. Фурната се отваря едва в края на печенето. 
За крема
Яйцата ,захарта и брашното се разбиват с 200 мл. мляко. Останалото мляко се загрява до завиране и при непрекъснато бъркане се прибавя брашнената смес. Вари се до сгъстяване. След като махнете крема от котлона добавете маслото и ванилията.Оставете го да изстине и и го прехвърлете в пош и напълнете еклерите. Ако не разполагате със такъв просто отрежете капаче от еклера ,напълнете и сложете капачето.

За бине суфле
 Първо сваряваме сиропа от захарта и водата. Оставете го да изстине. Като е готово добавете лимоновият сок и ванилията. Изсипете сиропа в тава за да е по лесно поемането му от бухтичките.
От готовото тесто гребвате с чаена лъжица  и пускате в дълбок съд  със загрято олио ,пържите до готовност. Топчетата се обръщат сами в мазнината ,не ги бодете с вилица..
Когато са изпържени ги извадете с решетъчна лъжица и ги пускате направо в захарният сироп.
Обръщайте ги няколко пъти в сиропа за да могат да поемат добре от него.
Оставете в хладилник за 2-3 часа.
Да ви е сладко!.










Няма коментари:

Публикуване на коментар