вторник, 3 май 2016 г.

"БЪРКАНА" ТОРТА

Тази торта видях в блога на Руми и реших да я направя за посрещането на моя внук Калоян .
Не се пече, лесна и бърза. Аз промених малко рецептата защото не исках да ползвам сурови яйца.
Благодаря ти, Руми за поредната рецепта!

Ето я и моята версия!

За блата

400 гр бишкоти
150 мл. прясно мляко ( по рецепта 50 мл.)
100мл. силно еспресо ( по рецепта 50 мл.)
250 гр меко краве масло
4 с.л. пудра захар
2-3 с.л. уиски или коняк,ром ,по ваш вкус
4 яйца
100 гр. захар на кристали
3 с.л. какао
2 ванилии

За крокана

За ползвах готов фъстъчен крокан, но може да направите орехов

1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи

За шоколадовият ганаш
150 гр натурален шоколад
150 гр течна сметана
1 с.л. олио

Начин на приготвяне

Ако ще правите крокан ,няма да ползвате готов първо почваме от него.Карамелизирайте захарта и в нея сипете орехите.Разбъркайте и изсипете върху дъска или тава ,покрита  с хартия за печене. Като изстине го натрошете на дребно.
Не съм привърженик на суровите яйца в сладкишите, аз  направих крема като сложих яйцата със захарта на водна баня . Бъркайте докато се сгъсти ,сместа  отнема около 15 мин.
Поради това че направих крема на водна баня увеличих количеството на течните съставки в блата( кафето и млякото) Оставете крема да изстине.
Разбийте добре маслото със пудрата захар и  добавете изстиналият яйчен крем.
Смесете млякото ,кафето ,алкохола и какаото.
Бишкотите нарежете на парченца,отделете от тях 1/4 които ще сложите накрая
Напръскайте ги с млякото и объркайте. Добавете  крема и  2/3 от крокана другия е за декорацията.. Разбъркайте внимателно всичко..Сега е момента да сложите  и заделените нарязани бишкоти. Целта на тези бишкоти е да се запазят по цели парченца за да изглежда по декоративно при разрез.
Изсипете готовата смес в тортена форма със свалящи се страни и я притиснете леко.
Загладете я о оставете в хладилник да се стегне за 4-5 часа , може и цяла нощ.
За ганаша ,загрейте сметаната до завиране ,отстранете от котлона и добавете в нея начупеният шоколад. бъркайте до гладък крем. прибавете и олиото. Оставете малко да изстине и залейте тортата, като преди това я извадите от формата и облепите страните с заделеният крокан( аз забравих и първо я залях с ганаша).Оставете в хладилник да стегне ганаша и украсете по желание.
 Да  ви е сладко!








Няма коментари:

Публикуване на коментар