петък, 27 януари 2012 г.

ЙОГУРТ ПАСТИ С ЧЕРЕШИ

Продукти за блата:
8 яйца
120гр. захар
80 гр. брашно
20 гр. нишесте
30 гр. какао
1/2 пакетче бакпулвер 
щипка сол
пудра захар за поръсване
За крема:
400 мл.. кисело мляко
150 гр. захар
1 буркан компот от череши
300мл. заквасена сметана
2 пакета желатин
1 ванилия

Приготвяне:
Разделят се белтъците и се разбиват на сняг със щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта. Към тях се добавят белтъчния сняг по малко и се бърка внимателно с шпатула.Добавя се брашното примесено със бакпулвера, какаото и нишестето. Изсипва се в правоъгълна тава( най- добре в тавата на фурната  или се пекат два блата в по малка) покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса 12-15 мин, като намалите фурната на 180 градуса при поставянето на тавата във фурната. Опечения блат се обръща върху хартия за печене  поръсва се със пудра захар и се разделя на две.Слага се единия блат върху прозрачно фолио в подходяща тава и се сиропира със сока от компота. Крема се приготвя  като се разбие киселото мляко със захарта и се смеси със сметаната и изчистените от костилки череши. Предварително разтворения желатин със 3-4 лъж. вода се слага на водна баня да се втечни( да не завира) и се добавя към млечната смес която не трябва да е студена за да не се пресече желатина.Изсипва се върху сиропираният блат и се оставя в хладилник за 15 мин. да стегне малко, след което се слага другия блат ,сиропира се  и  обратно в хладилника, да стегне напълно. Украсете с настърган шоколад или залейте със глазура от 50 гр. шоколад 50 гр масло или маргарин и 1-2 лъж. мляко .






Няма коментари:

Публикуване на коментар