вторник, 18 март 2014 г.

МАСЛЕН СЛАДКИШ С ЛИМОНОВ КРЕМ (СБРИЧОЛАТА)

Този сладкиш видях в блогаИВАНА
Невероятно вкусно,свежо и леко.Аз направих едно допълнение като разбих останалите белтъци на крем и ги сложих върху крема. Ше си позволя да купирам рецептата на Ивана ,не бих могла да ви я обясна по добре.
БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕКРАСНАТА РЕЦЕПТА!




 Продукти:
За маслените трохи: 
350 гр. брашно
150 гр. краве масло
150 гр. захар
1 яйце + 1 жълтък
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия 
щипка сол
кората на 1 лимон

За лимоновия крем:
500 мл. прясно мляко
3 жълтъка
5 с.л. захар
5 с.л. захар40 гр. брашно
кората на 1 лимон
1 ванилия

за белтъчния крем
4 белтъка
5 с.л.захар


Начин на приготвяне:
Размесете брашното, бакпулвера, захарта и щипка сол. Добавете яйцето, жълтъка, ванилията и настърганата кора лимон.. Нарежете омекналото на стайна температура краве масло на малки парченца и сложете и него. С ръце започнете да намачквате сместа за да получите маслени трохи. Приберете съда в хладилник  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО  за 1 час. През това време си пригответе крема.
Отделете от млякото 100 мл. Останалото сложете да се загрее. В отделеното мляко добавете жълтъците, захарта, брашното и настърганата лимонова кора. Хомогенизирайте сместа много добре и внимателно я излейте при затопленото мляко. Увеличете котлона и сгъстете крема, като бъркате непрекъснато. Отнемете от огъня, сложете ванилията и оставете  настрана за  да се охлади.  
Формата за печене може да изберете по ваш вкус, аз предпочетох квадратна с рзмери 22 / 22 см. На дъното застелете хартия за печене, не е необходимо да мажете с олио. Изсипете по голямата част от трохите и покрийте равномерно дъното и стените на формата с тях. Изсипете крема ,разбийте белтъците със захарта на сняг и сложете вурху крема а отгоре разпределете останалите маслени трохи. 
Изпечете сладкиша на 170 гр. за 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Поръсете с пудра захар и преди да го нарежете изчакайте да се охлади напълно.

Да ви е сладко!






Няма коментари:

Публикуване на коментар