неделя, 26 януари 2014 г.

ТОРТА ЗА 50 ГОДИШНИНА

Малко късно качвам тази торта която направих за 50 годишнината на моя съпруг,  но имаше ред причини с които не бих искала да ви занимавам.
Много се чудех какъв крем да измисля и накрая събрах от няколко  рецепти идеи и се получи нещо фантастично( за всички които опитаха тортата) :)
Моля да ме извините за снимките но ги направих непосредствено преди рязането на тортата, и нямаше време за по добро фото :)

Продукти:

4 яйца
270 гр едро смлени орехи
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч захар
1 бакпулвер
2 с.л. какао

 За крема:

400 гр крема сирене ( или извара)
400 гр заквасена сметана
1 бял шоколад
1 кутия кондензирано мляко 9%
1/2 ч.ч. захар
1 пакетче желатин

 Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците на сняг, добавете по- малко половината захар. Отделно разбийте жълтъците с останалата захар на крем. Смесете брашното с бакпулвера и какаото и го прибавете по малко към жълтъците като редувате  една лъжица от брашното  една  от белтъците. Добавяте и по малко от орехите. Бъркайте със шпатула бавно за да остане пухкава сместа.Разделете сместа на две и изпечете 2 блата ( тавичката ми беше с размери 28 см. диаметър)на 180* върху хартия за печене. Оставете да изстината напълно.
За крема, разбийте на гладък крем крема сиренето или изварата със захарта.
Добавете сметаната и разбъркайте със шпатула.На водна баня или в МФ разтопете шоколада и при непрекъснато бъркане го излейте в крема , добавете и кондензирано мляко..В купа изсипете желатина и добавете 4-5 с.л. вода да набъбне.На водна баня  го разтворете  и сипете в крема.
ЗАБЕЛЕЖКА: Крема сиренето( изварата) и сметаната трябва да са със стайна температура.

Оставете крема около 30 мин. на хладно( хладилник) да стегне малко.
Сложете единият блат във форма за торта със свалящи се страни ( добре е да е по голяма от блата за да има крем и отстрани) сипете 2/3 от крема , другият блат и останалият крем. Загладете и оставете на хладно да стегне. Украсете по желание!





Няма коментари:

Публикуване на коментар