четвъртък, 31 октомври 2013 г.

ЧИЙЗ КЕЙК С ЯБЪЛКИ

Продукти:
за блата
300 гр бисквити PETIT( може и обикновени или чаени , въпрос на предпочитание)
180 гр масло
2-3 с. л. захар
2-3 с.л. мед

за пълнежа:

350 гр извара( аз ползвам на Елби)
1 ч.ч захар
400 гр заквасена сметана
4 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия

За розите и укарасата
 5-6 ябълки
2-3 лъжици мед
 Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите , аз го правя като ги изсипвам в плик и с точилката минавам няколко пъти отгоре.Смесете ги със захарта и меда.Разтопете маслото и го изсипете в бисквитите.Хубаво разбъркайте с ръка.Получават се трохи. Разстелете сместа във форма за торта със свалящи се страни. Намажете стените на формата с масло. Хубаво притиснете сместа като направите и борд ,ако трябва леко си намокрете ръцете с вода.Става и с чаша с равно дъно да притискате бисквитената смес за да се получи хубав блат.
Оставете в хладилник докато направите пълнежа.
Сложете изварата в дълбок съд, добавете захарта и  разбийте с миксера на хубав , гладък крем.
 Отначало става на трохи но като продължите с разбиването се получава крема. Добавете лимонената кора , ванилията и едно по едно яйцата като продължавате с разбиването, накрая добавете и сметаната. Изсипете сместа върху бисквитеният блат. Идва ред на ябълковите рози , идеята взех от Йоли от тук  можете да видите точно как се правят. Не бих могла да ви го представя по точно.Правите розите и ги слагате в пълнежа намазвате с меда и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса  около 40 мин или до златист цвят на пълнежа. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно без да отваряте формата.

Забележка: Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух.
Да ви е сладко !

За съжаление не можах да снимам парче- просто се изяде :) !


Няма коментари:

Публикуване на коментар