събота, 7 януари 2023 г.

Чийзкейк- баклава

 Отдавна му се канех , реших да го направя по случай Ивановден.

Да са ми живи и здрави  имениците!!!

Четох много рецепти и накрая направих един сбор по мой избор.

Ще ви се види дълга рецептата ,но не е нещо трудно и сложно!

Много е вкусно!

Продукти 

За сиропа 

150 мл вода 

70 гр захар 

3 с.л. пълни мед 

канела на вкус 

За чийзкрема 

300 гр крема сирене или сладкарска извара( аз ползвах извара) 

3 яйца 

100 гр захар 

300 гр гъсто кисело мляко( може и заквасена сметана,но аз нямах) 

25 гр ванилов пудинг за варене 

ванилия

За основата 

70-80 гр разтопено масло

10-15 кори за баница 

150-200 гр запечени орехи едро нарязани 

Начин на приготвяне 

Първо сваряваме сиропа за да изстине. Слага се водата,захарта и меда на котлон да заври. Оставя се около 3-4 Мин да поври и се маха от котлона. Добавя се канелата. Аз сложих малко ,вие избирате колко ,въпрос на вкус.

Разбърквате със шпатула  изварата или крема сиренето със захарта,добавяме едно яйце и разбъркваме докато се поеме изцяло и тогава добавяме другите.

След това изсипваме пудинга в сместа и пак разбъркваме,накрая и киселото мляко.

В тавичка 20 см диаметър слагаме хартия за печене която да стърчи извън страниците.Поставяме една кора като краищата  й са по стените на тавата,намазва се със масло и слагаме втора кора на кръст на първата. Всяка кора която слагаме се маже с масло. На всеки две кори ръсим с орехи. Така редим всички кори,като се стремим краищата да не увиснат от тавата за това помага и хартията. Когато сме приключили с корите и орехите изливаме чийзкрема. Поставяме тавата в предварително загрята фурна на 180* и печем около 70 Мин. По време на печенето ако видите че почват за загарят корите,свалете сладкиша на по -долна скара. Оставете за 2-3 Мин да изстине и със лъжица полейте със сиропа внимателно корите навсякъде. И да попадне върху крема не е проблем,леко ще наклоните тавата за да иде сиропа в корите. Оставете сладкиша да изстине напълно в тавичката. Може да го украсите по ваш избор с орехи или нещо друго. Аз от бързина просто забравих,но това не попречи на вкуса,повярвайте!

Да ви е сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар