сряда, 13 декември 2017 г.

МАКОВА ТОРТА

 Tази торта приготвих за РД на моя съпруг,желая му много много здраве и късмет.
Свежа и лека, много подходяща за предстоящите празници.
Стъпките са много за приготвяне но не е толкова сложно.
Заслужава си труда, ще очаровате гостите си!

Продукти за блата

100 гр брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
40 гр захар
60 гр масло
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко

За маковия пълнеж

200 гр мак
2 яйца ( отделно жълтъци и белтъци)
1 голяма ябълка
100 гр захар
3 с.л.грис
30 гр стафиди
30 гр орехи
70 гр масло стайна температура.

За втория пълнеж
350 гр извара или крема сирене
2 яйца( отделно белтъци и жълтъци)
1/2 с.л. брашно
70 гр, захар
50 гр масло стайна температура
ванилия

глазура
200 гр заквасена сметана
2 с.л.пудра захар
ванилия


Начин на приготвяне

Смесете брашното ,захарта и бакулвера за блата. Добавете мекото масло ,разбъркайте. Прибавете жълтъка и млякото и оформете на тесто.
Сложете го във  форма с падащи страни върху хартия за печене.и разпределете с пръсти навсякъде равномерно. Сложете в хладилник докато приготвите пълнежите,
Кипнете вода и залейте мака а в друга купа стафидите, Оставете ги така за 15 мин.
Нарежете орехите на едро.Изсипете мака в цедка  и оставете да се изцеди.
Прецедете стафидите, попийте ги със кухненска хартия и ги нарежете.
Отцедения мак сместете  с половината захар. Мекото масло разбийте с останалата захар.,добавете два жълтъка. Белтъците сложете в купа за разбиване, ще ги смесим с другите от изварената смес.
След като сте разбили маслото на крем смесете го с мака. Добавте в него орехите,стафидите и гриса. Ябълката обелете и я настържете в мака. .Разбъркайте до еднородна смес.
Поставяме блата в предварително загрята фурна на 170 * за 10  мин. или докато добие лек розов загар. Разбиваме мекото масло със захарта около 3-4 мин.  добавяме брашното  след това двата жълтъка. Разбиваме до гладка смес, следнкоето прибавяме изварата и ванилията. Разбъркваме до еднородност.
Четирите белтъка разбиваме с щипка сол на сняг. половината слагаме в маковата смес а другата в изварената. Бъркаме със шпатула и двете смеси до гладкост.
Оставяме блата леко да се охлади и изливаме върху него първо маковата плънка. Изравняваме. След това изварената,изравняваме и и слагаме в загрятата фурна на 170 * за 50 мин.
След като се опече оставяме да изстине напълно . Разбъркваме сметаната с пудрата захар, ( не с миксер) и нанасяме върху тортата. Може да поръсите с мак или да украсите по ваше желание.
Нарежете на пастички и се насладете  на уникален вкус!












Няма коментари:

Публикуване на коментар