неделя, 28 септември 2014 г.

ТОРТА С НАТРОШЕНИ БИСКВИТИ

На този ден преди 28 години сключихме брак с моя съпруг, един прекрасен човек който е бил винаги до мен. Дай боже още дълги години да сме заедно !
По този повод направих тази малка но вкусна торта с  тънички блатове и много крем!

Продукти
120 гр бисквити ще ви трябват за корите и крема, аз ползвах обикновени, но може всякакви.
Натрошете ги но не на пясък.

за един блат

4 белтъка
4 с.л. захар
4 с.л натрошени бисквити
1/2 пакетче бакпулвер
изпичат се 3 блата

За крем 1
12 жълтъка
150 гр захар
100 гр черен шоколад

крем 2
2  ванилови пудинга ( 40 гр пакетче)
0,600 мл. прясно мляко
5 с.л. захар

200 гр масло
остатъка от натрошените бисквити

Начин на приготвяне
 Почваме от кремовете защото изискват време за изстиване.
Отделете белтъците от жълтъци( белтъците разделете в 3 купички по 4  защото трябва да се разбиват по отделно за всяка кора). Жълтъците разбийте със захарта   в съд  който да е подходящ за водна баня .Сложете съда на водна баня и бъркайте до получаване на гладък крем. Не трябва да е много силен котлона, това отнема около 15 мин. Начупете шоколада и го пуснете в крема. Дръпнете настрани съда с водната баня и оставете да се разтопи шоколада като бъркате от време на време. Като се разтопи шоколада  махнете съда със крема  от водата за да изстине. Сложете 0,500 мл мляко да загрее, отделно разтворете пудинга със захарта и остатъка от млякото на гладка каша. В горещото мляко изсипете пудинговата каша и бъркайте до получаване на гъст крем. Оставете и двата  крема да изстинат напълно.
За блатовете разбийте 4 белтъка на сняг със щипка сол, добавете захарта и продължете разбиването до разтварянето й. Добавете натрошените бисквити и бакпулвера и бъркайте леко със шпатула. В тавичка с размери 26см.  сложете хартия за печене  и разстелете белтъчната  смес. Печете на 180* 20 мин. Извадете  блата от формата но не махайте хартията. Изпечете по същият начин и другите блатовете. Оставете да изстинат.
Разбийте мекото масло и към него  прибавете първо шоколадовият крем като бъркате със миксера постоянно после млечния крем. Трябва да получите гъст гладък крем, към него добавете остатъка от натрошените бисквити.
Пристъпваме към сгобяване на тортата, слагаме блат, 1/3 от крема блат крем и така накрая измазваме цялата торат с крем. Оставяме да стегне , хубаво да стои цяла нощ в хладилник.
След това  украсяваме по желание със сметана или шоколад ,въпрос на вкус.
Да ви е сладко!










Няма коментари:

Публикуване на коментар