неделя, 8 юни 2014 г.

ЕКЛЕРОВА ТОРТА С ЧЕРЕШИ

Тази торта видях в ФБ по рецепта на Мариета Янкова.Тя пише ,че излиза голяма торта а  на мен точно това ми трябваше. Сложих черешите защото денят беше "черешова задушница".
Имаше малък провал с блата, просто не се получи по рецептата на авторката. Наложи се да пека нов по моя рецепта. Промених рецептата и на еклерите и крема за тях. Удоволствието е неописуемо да видиш 15 души как си хапват торта и се наслаждават на вкуса й. Ако решите да направите тази торта  и не ви трябва толкова голяма ,разделете продуктите на половина за една торта с размери 26см.  Не се плашете от дългата рецепта за специален повод си заслужава!

За блата( моя)
6 яйца
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч.олио
1ч.ч.газирана  безалкохолна напитка (аз сложих портокал)
1 бакпулвер
ванилия
2 1/2 ч.ч. брашно

За еклерите:
0.5 л. вода
щипка сол
2 k.ч. олио
250 гр брашно
6 яйца

Крем за пълнене на еклерите:

1200мл  прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч.захар ( ако обичате по сладко може да увеличите)
12 с.л. брашно
ванилия
125 гр масло
100гр натурален шоколад

За крем брюле:
1л течна сметана
400 мл.прясно мляко
1/2  ч.ч захар( сметаната ми беше подсладена)
3 цели яйца
6 жълтъка
1 1/2 пакетчета желатин

Приготвяне:
Почваме от крема за еклерите: слагаме 1л мляко да се свари ,разбиваме яйцата със захарта и брашното  и 200мл.мляко да стане на гладък крем.На струйка добавяме яйчената смес към врящото мляко и бъркаме непрекъснато до сгъстяване. Махаме от котлона и добавяме маслото и шоколада. Бъркаме  до пълното разтапяне на шоколада и маслото. Сложете парче фолио върху крема за да не хване коричка. Оставяме го да изстине и се захващаме със еклерите.

В тенджерка слагаме водата, олиото и солта да заври.Във врящата вода сипваме наведнъж брашното и бъркаме енергично докато се получи тесто което се отделя от стените на съда. Махаме от котлона и го оставяме за около 7-8 мин да изстине и почваме да добавяме едно по едно яйцата.Аз ползвах миксера чуквам едно яйце и бъркам докато се поеме изцяло от тестото и така всички яйца. Включваме фурната на 220 гр. и в тава с хартия за печене сложете с помощта на чаена лъжичка малки топчета от тестото. Оставете малко разстояние между тях, при печене бухват. Печете окло 15 мин или до зачервяване.. Оставете ги да изстинат и с помощта на шприц ги напълнете.
Сега е ред на брюлето, то изисква време да изстине и да стегне малко.
Разбийте яйцата заедно със жълтъците и захарта.Разтворете желатина в 50 мл. вода да набъбне. Сложете сметаната и млякото в съд и загрейте ,но да не завира.Сложете друг съд с малко вода на котлона( ще варим крема на водна баня).
От загрялата сметана на тънка струйка сипете една част в яйцата и бъркайте енергично, след това върнете обратно в  съда със сметаната и сложете на водна баня. При мен отне около 15 мин. бъркане. Така става по-бавно но сигурно - няма да се пресече крема. Крема става с консистенция на боза. Махаме съда от водната баня и слагаме набъбналия желатин да се разтвори. Добавете го към крема и разбъркайте хубаво. Оставете го изстине. Може да го сложите в хладилник да стегне малко.
Идва ред вече и на блата:
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем, на тънка струйка добавете олиото, след това редувайте брашното с бакпулвера и безалкохолната напитка. Получава се кексово тесто.Изсипете в тава с размери 38-25 см върху хартия за печене.Печете на 180 гр около 45 мин .Проверете с клечка за зъби, трябва да излезе суха.
Оставете блата да изстине напълно и го разрежете напречно на две. Във форма със свалящ се ринг сложете единият блат (може да го сиропирате със захарен сироп ако не обичате сухи торти като мен) наредете плътно еклерчета, сипете половината от крема, другият блат и останалият крем. Отгоре наредете пак еклерчета. Сложете в хладилник да стегне . Украсете по желание  аз го направих с разтопен течен шоколад и череши.
Да ви е сладко!











Няма коментари:

Публикуване на коментар