понеделник, 26 май 2014 г.

ЧЕРЕШОВ ПАЙ

В сезона на черешите реших да направя този невероятен десерт по рецепта на Люси.
Много леко,свежо и приятно усещане още  с първата хапка.
Благодаря на Люси за прекрасната рецепта. Аз промених малко количеството на съставките.
Начина на направата ше купирам направо от блога на Люси, не бих могла да ви го предам по добре от нея.

За кората :
250 гр брашно
80 гр пудра захар
150 гр масло
1 яйце
1/2 с.л. вода
1/2 ч.л. бакпулвер

За пълнежа:
около 1 кг череши
100 гр захар
кората на един лимон
сокът на един лимон
2 с.л. ванилов пудинг


За намазване:
1 яйце
пудра захар за поръсване

Започваме с направата на тестото, тъй като ще е необходимо да престои малко в хладилник. За целта омесваме брашното, маслото и пудрата захар в купа, докато достигне консистенцията на мокър пясък. След това добавяме разбитото предварително с водата яйце към сухата смес и разбъркваме внимателно, докато се хомогенизира.  Полученото меко тесто овиваме в опъковачно фолио и оставяме за минимум 30 минути в хладилника.

През това време се залавяме с леко досадната работа по почистването на черешите от костилките.  След като ги почистим, слагаме черешите, захарта и кората на лимона в подходящ съд на средна температура на котлона.   Разбърква се периодично, докато черешите се варят. След около 5-10 минути или когато черешите започват вече да омекват, прибавете разтвореният в лимоновия сок  и малко вода пудинг към черешите.
Продължавайте да бъркате, докато сместа се сгъстява дотолкова, че да може да стои в пая, без да изтича, когато се нареже, или да е с консистенцията на гъсто сладко.

След като черешите са готови, махнете ги от огъня и оставете да изстинат.
През това време разточете кората за пая. За целта го разделете на две полу еднакви половини, като малко по-голямата използвате за основата на пая. Разточете кората между два листа опъковъчно фолио. Така няма да залепва по точилката, особено, ако в стаята е по-топло.

Оформете кората, като леко накъдрите краищата. Аз използвах тавичка с размери около 24 см в диаметър. Изсипете черешовата смес. 
С втората част от тестото оформете украсата на пая, като можете да изберете шарки по желание, както съм направила аз, или да разточите цялостна кора- капак. Във втория случай не забравяйте да направите няколко прореза, от които да излиза парата.

































Така оформения сладкиш можете да намажете с разбито яйце .. Печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса,  за около 30-35 мин или докато паят се зачерви.
Като го извадите оставете да се охлади и поръсете с пудра захар.






Няма коментари:

Публикуване на коментар