сряда, 3 юли 2013 г.

ПОСТЕН СЛАДКИШ С КАЙСИИ


Този сладкиш видях от labrex,
Бях много скептична отначало,  но реших да пробвам..... е получи се нещо ужасно вкусно!
Пробвайте!
След сладкият вариант вижте и соленият от вида "разчисти хладилника' пак със същото тесто!

За тестото:
2 - 2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. гореща вода
щипка сол
захар за поръсване


1. Смесваме горещата вода с олиото, а брашното с бакпулвера. Замесваме тесто и оставяме да почине около половин час.

Ако тестото стане по-твърдо (използвате 2 1/2ч.ч брашно) и се меси с усилие, след като почине, става еластично, добре се точи, държи форма и не пропуска сока от плодовете.
Ако го замесите по-меко, с по-малко брашно (да кажем около 1.5-2 ч.ч.), то може да се тегли, сладкиша от него става мек и нежен. Удобно е за руло.

2. Тестото разточваме на кръг с диам. около 40 см върху хартия за печене и го слагаме в тавичка. така става по - лесно. Ако ползвате пресни плодове. поръсете кората със захар и тогава наредете плодовете. Имайте предвид, че плънката се слага в центъра и частично се закрива от краищата на разточения кръг. За да се застраховате, тъй като плънката обикновено е по-сочна и не е малко, оставете тестото в центъра по дебело, отколкото в краищата.

3. Загънете върху плънката свободните краища, прави се на гънки – както се получи. Ако оставите по-малки крайчета, има опасност да изпадне плънка, затова я прикрийте по-добре и оставете открит центъра. Между другото, най-вкусно е мястото, където плодовете са скрити с тесто. Горната част напръскайте с вода и поръсете със захар.

4. Печете при 180С примерно около30- 40 мин,

5. Плънки (могат да бъдат сладки, солени, от плодове, гъби, извара, кашкавал и др):












Няма коментари:

Публикуване на коментар