петък, 2 ноември 2012 г.

ГРЪЦКА БАНИЦА - ГАЛАКТОБУРЕКО

Тази рецепта видях в блога на Марги Василева
http://magyclub.com/galaktobureko/ и много ме впечетли.
Направих я с малки промени - увеличих дозата на крема

Продукти;

1 пакет кори "БЕЛА"
1650 мл. прясно мляко
250 гр грис
4 яйца
2 ванилйки
250 гр захар
250 гр.масло

За сиропа

500 г. захар
600 мл. вода
сокът на 1/2 лимон

Начин на приготвяне

Млякото се затопля до полусваряване и се маха от котлона ( отделяте от него 1ч.ч. )Яйцата се разбиват със захарта,добавяте гриса, ванилията и добавяте отделеното мляко.
Разбивате на гладък крем.При постоянно разбиване добавете затопленото мляко и върнете на котлона.Бъркайте да се получи гладък крем. Добавете1/3 от маслото към крема  като го оставите да плува отгоре за да не хваща коричка крема, докато си подготвите останалото за сладкиша.Оставете да изсине малко.През това време сварете сиропа и го оставете да изстине.
В намаслена тавичка  се нареждат половината кори,като  между всякаот тях се поръсва с разтопено масло ,в същото време да оставите няколко  от корите да висят отстрани извън тавата, за да можете да завиете сладкиша с тях отгоре..Изсипва се крема и се разпределя равномерно.Нареждат се другата половина кори по същият   начин поръсени с масло. Оставя се една кора която се прегъва на две  а с висящите кори се  загъва сладкиша и отгоре се слага прегънатата кораПече се в загрята фурна на 180 градуса  около  35-40 мин на 180 градуса или докато се зачерви.Залейте сладкиша с изстиналия сироп и го оставете да изстине напълно в хладилник.Нарежете и се насладете!!!








Няма коментари:

Публикуване на коментар