вторник, 24 юли 2012 г.

ОРЕХОВ СЛАДКИШ

Безумно вкусен десерт по рецепта на Йоли
 http://yoli-www.blogspot.com/2008/10/blog-post_1756.html
Понеже  нямах пред мен рецептата и направих двойна доза крем.
Резултата беше превъзходен!

 Продукти

5 яйца
1 1/2 ч.ч.захар
3 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. галета
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон

Крем

 1 литър прясно мляко
 1ч.ч.. захар
 8с.л. брашно
 2яйца
 1 ванилия
 150 г натурален шоколад

какао за поръсване


Приготвяне

  Разбийте на пухкав крем жълтъците с половината от захарта. Прибавете лимоновата кора и ванилията.
Разбийте на сняг белтъците и постепенно добавете останалата захар , като продължавате да разбивате. Смесете внимателно жълтъчната смес с белтъците , като ги редувате с орехите и галетата.
Постелете голяма правоъгълна тава (от фурната) с хартия за печене. Изсипете ореховото тесто и го загладете. Изпечете в предварително загрята на 150* фурна. Ореховата кора бързо прегаря,затова фурната трябва да е слаба и по-скоро да се суши , отколкото да се пече.
Сварете крем от млякото , яйцата , ванилията , захарта и брашното. След като сварите крема , докато е горещ , сипете в него шоколада , начупен на парченца и разбъркайте добре. Оставете крема да се охлади , но не напълно.
Отрежете ореховата кора на две еднакви парчета. В подходящ съд с по-висок борд сложете едната половина. Сипете половината от леко топлият крем и покрийте с другата кора. Намажете с останалият крем , поръсете с какао.
Поставете сладкиша в хладилника и сервирайте след няколко часа , още по-добре на другия ден.
При мен не можа да издържи и един ден:)))







Няма коментари:

Публикуване на коментар