събота, 24 март 2012 г.

СЛАДКИШ "РАФАЕЛО"

Ако обичате кокос това е вашия сладкиш!
Бърз,сочен,невероятен крем или по просто казано
 ВЪЗХИТИТЕЛЕН!

За блата:
6 белтъка
150 гр. захар
150 гр кокосови стърготини
100 гр.брашно
1 бакпулвер
сока от един лимон
щипка сол

За крема:
800мл.мляко
6 лъж. захар
6 жълтъка
2 пудинга ванилия
4 лъж.(с връх) брашно
250 гр. масло или маргарин
150 гр. пудра захар

 За сиропиране на блата:
300 мл.мляко + 2 лъж. захар

За украса
50 гр бял шоколад ( настърган)
30 гр кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Почваме от крема: от млякото отделяме 200 мл за разтваряне на пудинга останалите 600мл.мляко се слагаме  да  се сварят. Разбиват се жълтъците със захарта добавя се брашното, пудинга и отделеното мляко. В горещото мляко сипваме на струйка сместа като бъркаме непрекъснато.Получава се гъст крем  който се оставя да изстине напълно.Аз слагам съда с крема в по голям съд със студена вода и лед.
Вече е ред и на блата: разбийте белтъците с щипка сол на сняг.
Добавете постепенно захарта , брашното ,кокоса,бакпулвера и лимоновия сок Изсипете сместа в тава с размери 24-26 см предварително покрита с хартия за печене. .Печете на 180 градуса около 20 минути.
Горещият блат залейте с 300мл. топло мляко.
Оставете да изстине.
Връщаме се към крема ,разбиваме маслото или маргарина със пудрата захар и към него добавяме постепенно и по малко от изстиналия крем.
Получава се пухкав и нежен крем.Нанасяме го върху блата изравняваме и прибираме в хладилник за няколко часа да стегне.
Украсяваме със настърганият шоколад и кокосови стърготини!
Да вие сладко!!!





2 коментара:

  1. Здравейте!

    Приготвям сладкиша за втори пън, но не успявам да направя крема добре. Нямам много богат опит в сладкарството и вероятно допускам глупави грешки от незнание.
    Първия път крема стана доста течен и така и не успя да стегне след часове е хладилника. Този път е на бучки. Може ли да ми кажете: 1. Когато се налива сместта от жълтъци в горещото мляко - трябва ли да е на котлона? 2. Когато смесваме двата крема - от жълтъците и другия от маргарина - с миксер или с лъжица се разбърква?

    Благодаря Ви!
    Анна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,Анна,съжалявам че малко късно се включвам . Относно крема,разбивате жълтъците със захарта може и без миксер,добавяте брашното и пудинга и малко от млякото,разбърквате да стане гладка хомогенна смес.Другото мляко го слагате да заври,ако ви е по лесно като заври сипвате малко от горещото мляко на тънка струйка към сместа със пудинга и след това изливате цялата смес в съда с млякото .Слагате на котлона и бъркайте докато се сгъсти. Ако сипвате направо сместа към млякото може и на котлона да е съда може и да го махнете за малко.Млечният крем трябва да е напълно изстинал когато се смеси със маргарина.Когато се смесват двата крема се разбива с миксер. Дано съм била полезна макар и късно. Хубава вечер!

      Изтриване