понеделник, 16 април 2012 г.

ВЕЛИКДЕН - КОЗУНАЦИ И ...

                                                           ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!

                                                        БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!!!


Ще ви представя моите козунаци приготвени с мноого любов!
Имах невероятни помощници моите мъже ( а те са трима):)
Големият син меси козунаците( аз само забърках съставките) а таткото и малкия боядисаха яйцата.
Ще питате аз какво съм правила:) освен че сплетох козунаците трябваше да се почисти и измият съдовете след мъжкото развихряне.:)))
Голяма радост когато децата ( макар и големи вече) са у дома!

                               

Ето и рецептата

Продукти:

1кг брашно
3 яйца+1 белтък
1 жълтък за намазване
300 мл прясно  мляко
1 ч.ч. захар
80 гр разтопено масло
50 гр разтопена мас
1 ч.л. сол
100 гр смлени орехи
150 гр сушени плодове( кайсии, стафиди и портокалови корички)
150 гр течен шоколад
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон

Начин на приготвяне:

 Стопляме млякото и отделяме 100 мл от него да разтвориме маята като добавим 3 с.л. захар и 3-4 с.л. брашно.Трябва да се получи кашичка по гъста от палачинково тесто.Оставяме на топло да втаса.В останалото топло мляко  разтваряме захарта и ванилията.Слагаме пресятото  брашното в съд   и правим кладенче.Вътре добавяме солта,яйцата ,кваса и млякото със захарта и ванилията.Добавяме кората от лимона и почваме да месим.Замесваме средно меко тесто.Прехвърляме го на плота за месене и почваме да топим ръцете в смесената мазнина и месим докато я поеме и така докато поеме цялата мазнина.Прехвърляме го в дълбок съд предварително намаслен и го оставяме на топло да удвои обема си.Помещението в което ще месите трябва да е топло.Аз загрях фурната на 50 градуса и сложих съда с тестото вътре.Като изпълни съда леко го размесих пак и го оставих наново да втаса.След второто втасване леко го изсипвам на плота и го разделям на две.
Едното парче тесто раздели на три части и леко ги разплеснах с ръка да се получат еднакви по големина  правоъгълници.Наръсих от смлените орехи и нарязаните сушени плодове, навих на рула усуках ги и ги сплетох.Сложих плитката в намазана  с масло тавичка.Другата част от тестото разделих на 5 части Първата разплеснах на правоъгълник и наръсих с орехи и стафиди навих на руло после на кравай.Сложих в средата на тортена форма покрита с хартия за печене.
Другите две намазах с шоколад навих на рула и ги усуках двете заедно.Поставих ги около кравая.Последните две ги навих  с орехи и сушени плодове и ги сложих около тези с шоколада.
Оставих козунаците да втасат.Намазах ги с разбит жълтък с малко прясно мляко. Поръсих с кристална захар и тук там сложих цели орехови ядки.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около  45 мин.
Ако виждате че загарят  покрийте с хартия за печене.

                                                   ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН!!!










Няма коментари:

Публикуване на коментар