четвъртък, 12 април 2012 г.

ЯЙЦА БЕНЕДИКТ

Продукти:

4 яйца
2 кръгли питки
150 гр пушен бекон  или шунка
2 лъж. оцет
1 лъж. сол
малко кашкавал за поръсване

За соса:

2 жълтъка
1 суп. лъж. лим. сок
100гр масло
щипка сол
черен пипер


Начин на приготвяне;

Първо се заемаме със соса  слагаме в дълбок съд вода да заври.Жълтъците разбиваме със лимоновия сок  и солта на пяна ( с тел) Съда със разбитите жълтъци слагаме върху тенджерата със вряща вода и разбиваме докато почне да се сгъстява.Добавяме мекото масло нарязано на парчета по малко и пак бъркаме.Трябва да се получи сос със средна гъстота.Махаме съда от врящата вода и пасираме за малко.Оставяме го встрани  на печката за да е топло.Поръсваме с черен пипер по желание.
 Във врящата вода добавяме оцета и солта.Чукваме внимателно яйцата вътре и леко с една лъжица забулваме белтъка около жълтъка.Оставяме да поврат около 3-4 мин.В тиган с малко мазнина запържваме тънко нарязаният бекон и ги слагаме върху домакинска хартия да се отцеди мазнината.
През това време срязваме питките на две и леко ги запичаме на тостера
Вече сме готови да "сглобим" ястието.
Слагаме питките в чиния за сервиране и ги намазваме с 1-2 лъжици от соса


Редим парчетата бекон


Върху тях слагаме забулените яйца


Заливаме яйцата със 2-3 лъжици сос






Още горещи ги поръсваме със настърган кашкавал.

 Уверявам ви, че е много вкусно!



1 коментар: