понеделник, 16 април 2012 г.

КОЗУНАК С ВИШНИ-ВЕЛИКДЕН

Това за мен е най - хубавият козунак който някога съм яла.
Много вкусен и мек.



Продукти:
500 гр брашно
20 гр прясна мая
2 яйца
1/2 ч.л. сол
1ч.ч. захар
200 мл. прясно мляко
300гр замразени вишни или череши( може и от компот като им извадите костилките и отцедите)
50 гр смлени орехи
50 гр разтопено масло
40 гр мас
2 ванилии
кората на един лимон

 За заливката

10 с.л. вода
6 с.л. захар

Начин на приготвяне:


Стопляме млякото и отделяме 100 мл от него да разтвориме маята като добавим 3 с.л.от захарта и 3-4 с.л. брашно.Трябва да се получи кашичка по гъста от палачинково тесто.Оставяме на топло да втаса.В останалото мляко разтваряме захарта и ванилията.Слагаме пресятото  брашното в съд   и правим кладенче.Вътре добавяме солта,яйцата ,кваса и млякото със захарта и ванилията.Добавяме кората от лимона и почваме да месим.Замесваме средно меко тесто.Прехвърляме го на плота за месене и почваме да топим ръцете в смесената мазнина и месим докато я поеме и така докато поеме цялата мазнина.Прехвърляме го в дълбок съд предварително намаслен и го оставяме на топло да удвои обема си.Помещението в което ще месите трябва да е топло.Аз загрях фурната на 50 градуса и сложих съда с тестото вътре.Като изпълни съда леко го размесих пак и го оставих наново да втаса.След второто втасване леко го изсипвам на плота и отделям 1/3 от него. В тава( 26-28 см. диаметър) покрита с хартия леко разплесквам по голямото парче  тесто ,а от другото правя фитили  усукват се и се слагат по края на тестото в тавата. Оставя се да втаса.След втасването на тестото наредете вишните от горе поръсете със смлените орехи и сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса.Печете 25 мин .  За заливката сварете водата и захарта и с лъжица наръсете навсякъде върху козунака,Печете още 10 мин.

Невероятно мек и ароматен козунак.






Няма коментари:

Публикуване на коментар