Това за мен е най - хубавият козунак който някога съм яла.
Много вкусен и мек.
Продукти:
500 гр брашно
20 гр прясна мая
2 яйца
1/2 ч.л. сол
1ч.ч. захар
200 мл. прясно мляко
300гр замразени вишни или череши( може и от компот като им извадите костилките и отцедите)
50 гр смлени орехи
50 гр разтопено масло
40 гр мас
2 ванилии
кората на един лимон
За заливката
10 с.л. вода
6 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Стопляме млякото и отделяме 100 мл от него да разтвориме маята като
добавим 3 с.л.от захарта и 3-4 с.л. брашно.Трябва да се получи кашичка по
гъста от палачинково тесто.Оставяме на топло да втаса.В останалото мляко разтваряме захарта и ванилията.Слагаме пресятото брашното в съд
и правим кладенче.Вътре добавяме солта,яйцата ,кваса и млякото със
захарта и ванилията.Добавяме кората от лимона и почваме да
месим.Замесваме средно меко тесто.Прехвърляме го на плота за месене и
почваме да топим ръцете в смесената мазнина и месим докато я поеме и
така докато поеме цялата мазнина.Прехвърляме го в дълбок съд
предварително намаслен и го оставяме на топло да удвои обема
си.Помещението в което ще месите трябва да е топло.Аз загрях фурната на
50 градуса и сложих съда с тестото вътре.Като изпълни съда леко го
размесих пак и го оставих наново да втаса.След второто втасване леко го изсипвам на плота и отделям 1/3 от него. В тава( 26-28 см. диаметър) покрита с хартия леко разплесквам по голямото парче тесто ,а от другото правя фитили усукват се и се слагат по края на тестото в тавата. Оставя се да втаса.След втасването на тестото наредете вишните от горе поръсете със смлените орехи и сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса.Печете 25 мин . За заливката сварете водата и захарта и с лъжица наръсете навсякъде върху козунака,Печете още 10 мин.
Невероятно мек и ароматен козунак.
Няма коментари:
Публикуване на коментар