неделя, 29 март 2015 г.

КЕКС С БАНАНИ

Честно казано не си падам по кексовете,не ги хапвам много ,но единия от синовете ми ги обожава и правя винаги когато си дойде в различни варианти ,по желание на клиента.
Този път бананов :) ,рецептата е пълна моя импровизация,но истината е че се получи вкусен влажен кекс.Направих и 3 мъфинки за съпруга ,но аз изядох две а бях на диета :( :( :( Имам още една рецепта за бананови мъфини но те са със кисело мляко ,мисля ,че тези с бътермилка са по влажни.

Продукти
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
150 мл.прясно мляко
1 ч.л. лимонов сок
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 банана
ванилия

Начин на приготвяне:
Сложете лимоновия сок в прясното мляко и разбъркайте,оставете го така докато разбиете яйцата,това е т.н. бътер милк.
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване,добавяме на струйка олиото и продължаваме да разбиваме.Сипваме една част от брашното с бакпулвера  и ванилията и бъркаме с шпатула,добавяме по- малко от бътермилка и така докато се  усвои цялото количество брашно и мляко.Намачкваме с вилица бананите и ги добавяме към сместа и разбъркваме..Изсипваме във намаслена и набрашнена форма за кекс  ( ако е силиконова не се намаслява) и печем около 40-45 мин. в предварително загрята фурна на 180*. Аз щом като го извадих от фурната го намазах с няколко лъжици течен шоколад и поръсих с кокосови стърготини.

ДА ВИ Е СЛАДКО!









ВРАТНИ ПЪРЖОЛИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ В ГЮВЕЧ

Много просто и лесно за приготвяне.Месото е толкова крехко и сочно!


Продукти:

8 вратни пължоли
1 голям стрък праз
2 големи моркова
400гр гъби
200 гр наденица чоризо
2 зеленчукова бульона на МАГИ
250 мл. бира
1/2 к .ч. олио( пържолите ми бяха по тлъсти)
малко сол

Начин на приготвяне:

Нарежете всички зеленчуци и  почнете да редите в гювеча първо морковите после праза след това наредете пържолите,върху тях разпределете нарязаната на жулиени наденица и гъбите. Натрошете бульоните,сипете олиото и бирата .Сложете капака и  във фурната ,включете на 180 * и оставете за 2 часа да се пече.
Добър апетит!



петък, 27 март 2015 г.

МАСЛЕН ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ

Божествен! Сочен,ароматен ,вътрешноста е влажна а горната кора хрупкава захаросана с препечни ядки.Почваш и не можеш да спреш.



Продукти;
5-6 средно големи ябълки
4 яйца
1 ч.ч. захар
щипка сол
3/4 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
малко масло за формата
1 ч.л. канела
За заливка:

75 гр масло
1/4 ч.ч. захар
50 гр орехи едро нарязани


1 ч.ч. е с вместимост 250 мл.


Начин на приготвяне
Ябълките обелете и ги нарежете на кубчета . Разделете белтъци и жълтъци.Разбийте белтъците със щипка сил на сняг.Жълтъците разбийте със захарта до побеляване,добавете олиото и постепенно добавете по малко от белтъчния сняг като бъркате със шпатула. Добавете по малко от брашното и бакпулвера и бъркайте леко докато се усвои цялото количество брашно.
Във форма за торта сложете хартия за печене и намаслете със малко масло и сложете нарязаните ябълки поръсете със канела и излейте  яйчената смес отгоре..Изравнете и сложете в предварително загрята фурна на 180* за 40 мин. През това време разтопете маслото и захарта  на слаб котлон ,добавете орехите. Извадете сладкиша от фурната и с лъжица полейте навсякъде със маслената смес.
Върнете във фурната и я изключете.Оставете сладкиша 30 мин във фурната.
Извадете и оставете напълно да изстине преди да го нарежете.

Да ви е сладко!!!










БУТЕР БАНИЦА С ПРАЗ И СИРЕНА

Няма да кажа нищо за тази баница,освен ,че ако я направите ще се изненадате от вкуса и ще останете доволни.Много лесно за приготвяне.

Продукти:

800 гр бутер тесто Белла
4 стръка праз средно големи
5 яйца
1ч.ч. гъсто кисело мляко( на баба 4,5%)
400 гр сирене
100 гр кашкавал
100 гр топено сирене
малко олио
1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Нарежете праза на ситно и го запържете в малко олио.Яйцата разбийте и добавете  киселото мляко ,натрошеното сирене,настъргания кашкавал.и нарязано топеното сирене.Оставете малко праза да изстине и смесете с яйчената смес. Във форма за торта  (24-26 см.)сложете  хартия за печене , поставете бутер тестото като леко оформите дъното  а краищата да висят от вън. Излейте цялата смес вътре и загънете със висящите краища, ако трябва изрежете парче и го сложете където няма  бутер тесто. Намажете с разбито яйце отгоре
Печете в предварително загрята на 200* фурна,като сложите тестото намалете на 180 * и печете 35-40 мин. или до хубав златист загар.
Оставете малко да изстине,нарежете и се насладете!

Добър апетит!





сряда, 25 март 2015 г.

РИБНИ КЮФТЕТА

Едно време ги хапвахме всяка сряда в работническите столови. Сега нещо ги позабравихме а са толкова вкусни.Аз реших да ги пека  а не да се пържат ...по -здравословно :)

Продукти:
0,500гр рибено филе,моето беше от тостолоб
2 сварени картофа
1 глава лук
2 яйца
2 печени чушки
сол
черен пипер,девисил
3-4 с.л.олио


Начин на приготвяне:

Почистете рибата ако някъде има костици и смелете в чопър. Лука нарежете на дребно,чушките на кубчета а картофа намачкайте,добавете и яйцата. Смесете всички продукти,сложете сол и черен пипер и оформете кюфтетата. В тава сложете хартия за печене,намаслете с олиото и наредете кюфтетата.Печете в предварително загрята фурна на 180* до зачервяване.Може да гарнирате със всякаква салата.
Добър апетит!








вторник, 24 март 2015 г.

БАНИЦА С ПРАЗ И СУХИ ЧУШКИ

Комбинацията от праз и чушки се използва често,било в питка или просто като лютичка.Този път реших да ги сложа в баница,от тогава почти всяка седмица я правя.Обожаваме я!

Продукти
2 големи стръка праз
4-5 сухи чушки
4 яйца 
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакет кори "ЧУДНИ" или "ОДРИНСКИ" те са по плътни
1/2 к.ч. олио +1/2 к.ч.
сол
200гр. сирене


Начин на приготвяне:

Препечете на котлон чушките и ги нарежете на парченца,нарежете и праза на дребно.Леко ги намачкайте с кълцаник.Загрейте 1/2 к.ч. олио и залейте зеленчука,сложете сол на вкус.
Разбийте яйцата, добавете киселото мляко и натрошеното сирене и 1/2 к.ч. олио..Разбъркайте.
Намаслете тавата и сложете една кора като леко я "накъдрите" защото са големи ,сложете 4-5 с.л. от яйчената смес,сложете втората кора пак смес и трета кора.Върху третата кора сложете сместа от праз и чушки.Останалите три кори намажете със яйчената смес.Като най отгоре сложите каквото ви е останало от яйчената смес.Печете в предварително загрята фурна на 180* за 45-50 мин.
Добър апетит!










петък, 13 март 2015 г.

СВИНСКИ БУТ С ЯБЪЛКИ И ЛУК

Това ястие е приготвено от големият ми син Ивайло.Гордея се с него ,старае се много,обича да експериментира и да готви.
С тази  вкусотия ще блеснете пред гостите си !





Продукти:
Парче бут около 1,5 кг.
3-4 средноголеми ябълки
3-4 глави червен лук
3-4 глави чесън необелен
50 мл. олио или зехтин
200 мл. бяло вино
сол

 За марината
1 с.л. зехтин
1 с.л. горчица
1 с.л. соев сос
1 с.л. мед
подправки по избор ( черен пипер,мащерка,кимион)

Начин на приготвяне

 Оформете парчето месо да няма стърчащи краища и го вържете с конец за печене за да не се деформира при печене. Смесете подправките и съставките за маринатата и намажете месото,увийте го във фолио и оставете да престои  поне 1 час..
Нарежете лука на полумесеци а ябълките обелете и ги нарежете на филийки.Главите чесън измийте хубаво и отрежете мустачките. Смесете лука и ябълките и ги сложете в тавичката в която ще печете,разпределете и чесъна полейте с зехтина или олиото и виното. Сложете месото и печете в предварително загрята фурна на 200* за 1/2 час след това намалете на 180* и печете още 1 час като от време на време поливате месото със соса от тавата. Оставете малко да изстине и сервирайте.
Да ви е сладко!









четвъртък, 12 март 2015 г.

ПЛОДОВО БИСКВИТЕНО КЕКСЧЕ

Много лесно и бързо. Удивително вкусно,хрупкаво и ароматно,със сочна сърцевина.
.Може да се направи в отделни купички като малки тарти или в по-голяма като кексче.

Продукти:

250 гр чаени бисквити
125 гр масло меко
200 гр заквасена сметана
4 с.л. захар
2 яйца
1 ябълка
100 гр сушени или замразени плодове в моя случай фурми,стафиди и замразени вишни( замразените плодове не ги размразявайте предварително.

Начин на приготвяне:
Смелете бисквитите и ги смесете с маслото.Отделете 4-5 с.л. от сместа. Във малка форма ( моята беше с размери 20 см със свалящи се страни) за кекс или отделни купички разпределете бисквитената смес по стените и на дъното като за чийз кейк. Сложете формата във фризера докато приготвите пълнежа.
Разбийте яйцата със захарта и сметаната. Обелете ябълката и я нарежете на тънки филийки.ако има нужда нарежете и другите плодове.
Извадете формата от фризера  и изсипете яйчената смес,отгоре наредете ябълките,след това разпределете плодовете и най отгоре отделените трохи.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за 25 мин.
Оставете  да изстине и извадете от формата.










неделя, 8 март 2015 г.

СЛАДКИШ С МАЙОНЕЗА И КРЕМ МАСКАРПОНЕ 2

Още една глезотийка за празника.Този сладкиш направих преди 2 години и по поръчка на снахата трябваше  да го повторя.
Реших да го променя малко като заменя кокоса със какао.Основната рецепта тук
Удивителен десерт! Може да гарнирате с крем по ваш избор,или просто да залеете с разтопен шоколад.

Необходими продукти:
1 кут. от 200 г. майонеза
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
3-4 с.л. какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. (1 п. от 10 г) бакпулвер 
ванилия (по желание)

За крема:
500 гр маскарпоне
 пудра захар  на вкус( аз сложих 1 ч.ч.)
50 гр заквасена сметана

За глазурата
100 гр шоколад
50 гр масло.

В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица.
Изсипете в тавичка (26- 28 см.) върху хартия за печене.
Печете 25 мин в загрята на 180 г С фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.
Оставете сладкиша да изстине напълно.
Разбъркайте маскарпонето със захарта, добавете заквасената сметана.Нанесете крема върху сладкиша.Оставете в хладилник за около 30 -40 мин.
Разтопете шоколада  и маслото на водна баня  и нанесете глазурата върху крема.
Този път не го залях с глазурата а го нашарих с лъжица :)
Да ви е сладко!