неделя, 8 март 2015 г.

ГАРАШ ТОРТА

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ДАМИ!
ЧЕСТИТ 8 МАРТ!
Бъдете нежни и красиви,възторжени  и вдъхновени!
Съхранете женствеността и лъчезарието си!
Обичайте и бъдете много обичани!


За днешният празник реших да направя торта "ГАРАШ"!
Защо ли не съм я правила таз торта досега?
Божествена!
Има много рецепти в нета и аз комбинирах от няколко,като направих някои промени( при мен не може без това).От моя малък опит в тортоправенето,в ореховият блат като се намали малко количеството на орехите и се добави малко галета се получава хрупкав блат от вън и мек отвътре.Да минем към тортата:) за един ден направих две тори "Гараш", така че не толкова трудоемка.

Продукти:

10 белтъка
300 грама захар
250 грама смлени орехи
5 с.л. галета с лек връх

За крема
375 гр масло (меко не  разтопено)
10 жълтъка +3 с.л. захар
100 мл. вода
100 гр. захар
200 гр натурален шоколад
3 с.л. свръх заквасена сметана

За ганаш -по желание
100 мл. течна сметана
100 гр натурален шоколад

кокосови стърготини за украса

Начин на приготвяне:
Почваме от крема,въпреки ,че яйцата са ми домашни ,пресни, реших да обработя жълтъците на водна баня. За целта в съд се слага вода и загряваме на котлона НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИРА.Слагаме купата със жълтъците и 3 с.л. захар на водната баня и бъркаме с тел непрекъснато до сгъстяване(за да не заври водата от време на време изключвам котлона).
Като се сгъсти махаме от водната баня и бъркаме от време на време да не хване коричка.
В съд слагаме 100 мл. вода и 100гр. захар и сваряваме сироп, в него начупваме шоколада и при изключен котлон бъркаме да се разтопи.
Шоколадовата смес изсипваме при жълтъците с непрекъснато бъркане.Сложете отгоре фолио да не хване коричка и оставете да изстине.
През това време приготвяме  блатовете.
Разбиваме с миксер белтъците и щипка сол на сняг,постепенно добавяме захарта.
Добавяме по -малко от орехите и  галетата и бъркаме със шпатула и така до свършването
Пригответе форма за торта с размери 26-27 см. сложете хартия за печене и леко я намаслете,така ще е по лесно отлепването на блата.
За един блат слагах по един пълен с връх черпак и заглаждах с лъжица.
Тази смес ми стигна за 5 блата.
Печете блатовете в предварително загрята фурна на 180* за 15 мин.Ако ги препечете те ще станат по трошливи.
Оставете да изстинат напълно.
Връщаме се на крема.Разбийте мекото масло на пухкав крем и към него добавете вече изстиналата  шоколадова смес. Разбийте до еднородност,добавете и заквасената сметана.
Сглобяваме тортата като мажем всеки блат с крем като се стремим да оставим повече за измазване. Оставете тортата в хладилник за 2-3 часа да стегне.Може така да я оставите като я украсите със кокосови стърготини .
Аз я залях със ганаш,загряваме сметаната до завиране слагаме 2/3 от шоколада начупен и бъркаме докато се разтопи,.махаме от котлона и тогава добавяме и другата част от шоколада.Бъркаме до хомогенност.Оставяме малко да изстине и заливаме тортата. Украсяваме по желание.Хубаво е да престои една нощ в хладилника.
Да ви е сладко!








 Това е втората торта за РД на една приятелка




Няма коментари:

Публикуване на коментар