понеделник, 14 януари 2013 г.

ВЪЛЧЕШКА ПИТА

Това е любимата пита на моето семейство.Рецептата я знам от бабата на моя съпруг , тя много често ни я приготвяше.Когато няма време за месене приготвям само  плънката , хапваме си я като лютичка.:) :) :) Баба правеше една кора слагаше плъката и захлупваше с другата и печеше, но аз реших да осъвременя малко рецептата.
Относно тестото много точни мерки не мога да ви дам  поради простата причина  че почти винаги когато  меся  слагам продуктите на око. За тази питка всеки можре да си приготви любимото тесто.
Ще се опитам да ви дам  горе долу продуктите за тестото
300 - 400 мл. топло прясно мляко
1ч.л. сол 1 ч.л. захар
1 яйце +  1 белтък( жълтъка го оставяме за намазване)
3-4 лъжици олио
1 кубче мая
брашно колкото поеме

За пълнежа
2 стръка праз
6-7 сухи чушки
 50 мл олио
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Нарежете праза на дребно, чушките  опечете леко на котлона и нарежете и тях."Скълцайте" всичко с кълцаника леко в хаванче.Загрейте олиото добре и го излейте върху зеленчука.Сложете сол и разбъркайте добре.
Замесете тестото и оставете да втаса. Разделете го на 4 топки.Разточете първата топка и сложете от плънката, върху нея сложете разточена втората топка тесто, плънка пак тесто и плънка. Навийте на руло и поставете в тавичка.Разточете и последната топка тесто и сложете остатъка от плънката и я сложете в средата.С нож направете разрези в тестото.Оставете да втаса и намажете с разбит жълтък.По желание може да поръсите със сусам. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 - 45 мин.






Няма коментари:

Публикуване на коментар