четвъртък, 17 януари 2013 г.

ТОРТА С ТРИ КРЕМА

Дълго се рових по форумите да търся нещо по специално, защото и повода беше такъв - Коледа и посрещането на булка у дома.Спрях се на TOFFIFEE торта на Йоли
http://yoli-www.blogspot.com/2011/03/toffifee.html
с малки промени ( това е обичайно за мен)
Снимките не са ми много добри, но не може и булка да посрещаш и снимки да правиш :)
 Получи се нещо много вкусно, което повторих още три пъти за приятели :)

 Продукти за блатовете:
5 яйца
50 гр. брашно
120 гр захар
40 гр какао
150 мл/мляко
1 бакпулвер

За карамеления крем
150 гр захар
200мл.сметана
30 гр. масло
200 гр запечени лешници

За шоколадовия крем
200 гр течен шоколад NUSSANO или нутела
 100мл. течна сметана
100 гр натурален шоколад

За третият крем
300мл. течна сметана
1 бурканче карамелизирано кондензирано мляко Дулсе де лече
Първо почваме от карамеленият крем: Карамелизирайте захарта до получаване на светъл карамел. Сипете сметаната и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Накрая добавете маслото и лешниците.  Оставете крема да се охлади.
идва ред на другия крем.
 Кипнете сметаната, сложете в нея нугата и шоколада и отстранете от котлона. Бъркайте до получаване на гладък крем.Оставете и него да се охлади

Приготвяне на блатовете.
Жълтъците се разбиват с захарта.
Добавя се брашното с бакпулвера,какаото и млякото.
Белтъците се разбиват на сняг и се добавят по малко към жълтъчната смес.
Бърка се бавно с шпатула. Разделя се на две.
Изсипва се в тава с размери 26см. покрита с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 мин.
 Слад като са изстинали блатовете сложете единия в тортена чиния и излейте върху него карамеления крем а от горе рзпределете шоколадовия.
Разбийте сметаната на крем и добавете към нея дулсе де лечето като бъркате със шпатула.
Забележка: ако не можете да намерите готово дулсе де лече може да намерите рецепта  тук
Нанесете сметановия крем върху шоколадовия , изравнете и сложете втория блат. оставете в хладилник около час да стегне.
Украсете по желание.Аз я залях със ганаш приготвен от 100 мл. сметана и 100 гр шоколад.
Насладете се на страхотен вкус!




4 коментара:

  1. Здравейте,чудесна торта,която съм захаресала и мисля да се опитам да я направя/макар,че не съм такава майсторка/,но имам въпрос :блата не се ли сиропира?Благодаря за чудесната интерпретация на тортата "тофифи" и за мен вашия вариант е по удачен.Хубаво настроение на вас и близките ви.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, дано не късно но бях твърде заета,За мен е чест, че сте в моят блог, Благодаря! Относно блатовете - не се сиропират , те са много нежни и въздушни,в къщи също не харесваме сухи торти. Ако сте чели и други мои рецепти ще видите че тези блатове ги правя за много торти. Дано съм ви била полезна.Хубава вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте отново,този път с голямо БЛАГОДАРЯ за страхотната торта,ами направих я без да сиропирам блатовете и разбрах,че въпроса ми е бил неуместен,,наистина ефирно тесто,получи ми се доста добре според мен,а колкото до другите ви рецепти,изчела съм ги до една.Открих блога ви скоро,но освен тази торта правих и едни кюфтенца във формата за мъфини,също чудесен резултат,искам да опитам всичко,което сте публикувала,толкова ми харесват нещата ви.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз благодаря за хубавите думи! Няма неуместен въпрос,не е срамно да се пита, безкрайно се радвам ,че ви е харесала тортата.Обичам да експериментирам, променям по нещо в рецептите които намирам, често мои познати казват ,че в рецептите има много продукти и това е скъпо ,но без "мастраф" нещата не се получават така апетитни и вкусни.Отново Ви БЛАГОДАРЯ! Поздрави и целувки!

    ОтговорИзтриване