събота, 19 януари 2013 г.

ЯБЪЛКОВ ПИРОГ

Няма много да ви обяснявам за пирога само една дума - ПРИКАЗКА!
Горещо ви го препоръчвам!!!

 Продукти за пълнежа:

800- 900 гр ябълки ( обелени и нарязани на тънки филийки)
4-6 с.л. захар в зависимост от киселинноста на ябълките
5-6 ч.л. алкохол(ром, ликьор, уиски) аз сложих уиски
сока от половин лимон
по желание може да добавите и 30- 40 гр стафиди
Продукти за тестото:
 180 гр брашно
60 гр захар
100 гр масло( меко)
1ч.л. бакпулвер
ванилия

За заливката:
2 яйца
40 гр. захар
30 гр разтопено масло

Начин на приготвяне;
Посипете ябълките със захарта, алкохола и лимоновият сок.Оставете ги около 1 час да престоят като от време на време ги бъркате.
В блендер или с миксер, разбъркайте захарта, брашното, бакпулвера и мекото масло.Трябва да се получат трохи.В малка тава ( 22-24 см. диаметър) покрита с хартия за печене  разпределете трохите като ги притискате хубаво по дъното и малко по борда на тавата. Изсипете ябълките като оставите малко от сока който се е събрал.Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 мин.
През това време разбийте яйцата със захарта и добавете маслото.Като минат 30 те минути печене извадете тавата и излейте яйчената смес отгоре, равномерно навсякъде.Печете още 10 - 15  минути не повече.Като извадите пирога полейте със сока от ябълките. Оставете да изстине напълно и го извадете от тавата.
Наслаждавайте се на невероятен вкус!
Ако евентуално остане за другия ден ( което ме съмнява) става още по сочен!




2 коментара: