петък, 27 януари 2012 г.

СТАРОНЕМСКИ СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ

Представям ви  този сладкиш по рецепта на Йоли включващ комбинацията от плод, лек и нежен крем и ронлив маслен блат!







   Продукти
     Тесто
     150 гр меко масло
     100 гр.пудра захар
     1 яйце
     1 ванилия
     настъргана кора от 1 лимон
     250 гр. брашно

     Заливка:
     1 ванилов пудинг
     400мл прясно мляко
     125 г захар
     2 яйца
     600 мл течна неподсладена сметана (ако ползвате     подсладена намалете количеството на захарта)
     1 ванилия
     малки ябълки, броя определете според формата
     сладко от  какъвто плод предпочитате, в случая ползвах от   дюли за пълнеж и орехови ядки
     Приготвяне
С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта.  Прибавете
яйцето,ванилията и лимоновата кора.С брашното омесете меко тесто.Завийте
го в полиетиленово фолио и го оставете за 30 мин.в хладилника.
Сварете пудинга с прясното мляко и го оставете малко да изстине.Загрейте сметаната заедно със
захарта и ванилията. Дръпнете от огъня и прибавете пудинга и разбитите
яйца. Върнете обратно на котлона и кипнете сместа. Оставете я леко да се охлади.
Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. 2/3 от тестото
разточете на кора и я сложете върху хартията.Надупчете с вилица.От
останалото тесто разточете тънки ленти и направете висок борд.
Обелете ябълките и ги издълбайте. Подредете ги върху маслената кора и ги напълнете с плънката.
Залейте ги с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 45 мин.
Пригответе сладкиша един ден преди да го сервирате.Поднесете го добре охладен.
Отгоре гарнирайте по желание аз предпочетох да го оставя така!




Няма коментари:

Публикуване на коментар