четвъртък, 26 януари 2012 г.

ШОКОЛАДОВА ФАНТАЗИЯ



Обичам шоколад и за това повечето  от десертите които правя са с шоколад:), понякога с много шоколад. Тази шоколадова фантазия я правих много пъти с различни блатове докато стигна до точния. Получава се голям сладкиш за много гости! С удоволствие ще го споделя със вас:)

За блата:

3 яйца
10 лъжици захар
13 лъжици олио
16 лъжици ( с връх) брашно
100 мл. прясно мляко
1 бакпулвер
40 гр. какао
За сиропиране на блата:
200мл. мляко
3 лъж. захар
1 капачка ром

За крема:
1 литър течна сметана
400 гр. натурален шоколад

Приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на сняг . Добавете захарта, олиото.6 лъжици брашно и бакпулвера. След това един по един жълтъците,млякото ,какаото и останалото брашно.Изпечете блата  в тавата   на фурната или друга голяма ,предварително намаслена и набрашнена.
Пече се на 180 градуса около 30 мин Ще разберете че е готов като се отдели от стените на тавата. Оставете блата да изстине и го сиропирайте с топлото мляко . Трябва  да престои поне 15 мин. след сиропирането. През това време сложете сметаната в съд с дебело дъно и я загрейте . Не трябва да завира! Сложете в нея начупения шоколад и бъркайте до пълното му разтваряне. Ако трябва върнете на котлона за малко . Трябва да се получи хубав гладък крем. Залейте изстиналия блат и оставете в хладилник за няколко часа да стегне. Украсата е въпрос на вашата фантазия!













Няма коментари:

Публикуване на коментар