вторник, 27 март 2012 г.

ПРОСЕНИК СЪС СИРЕНЕ

Когато пека просеник винаги се сещам за детството си,когато баба ми печеше и в  цялата кухнята се носеше прекрасен аромат.
Аз малко осъвремених рецептата и станах доволна от резултата.

Продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. олио
1ч.ч. царевично брашно
1ч.ч. бяло брашно
4-5 с.лъж. кисело мляко с връх
щипка сол( може и повече ако сиренето ви е безсолно)
1/2 ч.л. сода
150 гр сирене натрошено

Начин на приготвяне:

Яйцето се разбива със олиото, добавят се двата вида брашно,содата и киселото мляко.
Получава се гъста смес.Добавя се натрошеното сирене.Сместа се изсипва в обилно намаслена(4-5с.л.олио) тавичка с размери 22- 24 см. диаметър.
Пече се на 180 градуса около 30 мин.




КАКАОВ СЛАДКИШ С ВИШНИ

Продукти за блата

560 гр кисело мляко
300гр.брашно
250 гр захар
120мл.олио
25гр.какао
1ч.л.сода
1ч.ч. замразени или от компот(изцедени) вишни

За глазурата:

150 гр масло
150 гр шоколад
120 гр захар
120 мл.мляко


Начин на приготвяне:
Всички съставки за блата без вишните се разбиват с миксер за 2-3 мин.
Добавят се вишните и леко се разбърква.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава (20-30см.)
Аз пекох сладкиша в по голяма тава защото исках да го нарежа на малки хапки.
Пече се на 200градуса около 20 мин.
За глазурата ,разтопява се маслото добавяте начупеният шоколад,захарта и млякото.
Бъркайте да получите гладка смес.
Залейте изстиналият блат.
Оставете в хладилник за 2-3 часа.




понеделник, 26 март 2012 г.

БРИОШИ

Това са едни малки пухкави питки по рецепта на Руми
 http://rummylicious.blogspot.com/2010/10/brioche.html
Прекрасни,в цялата кухня се разнася аромата им.
Лесни,приготвят се от вечерта а на сутринта ги изпичате и се наслаждавате:)



                                                                       

Продукти:
1ч.ч. топло мляко(250 мл.)
25гр.прясна мая
3 1/2 ч.ч. брашно                                                                                           
2 яйца разбити с вилица
1/2 ч.ч. захар
75гр.меко масло
1/4 ч.л. сол
настъргана кора от един лимон
течен шоколад или мармалад за пълнежа
1 жълтък за намазване
малко масло

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко.Сместа се изсипва в купата на миксера,прибавят се разбитите яйца и кората от лимона.Добавете пресятото брашно,захарта и солта.Разбийте на бавни обороти с бъркалката за тесто.Разбъркайте докато всички съставки се обединят.Без да спирате добавете нарязаното на парченца масло.Бъркайте докато маслото се усвой от тестото.Тестото е гладка,гъста и лепкава маса.Покрийте купата(трябва да е дълбока) с фолио и го оставете в хладилник за цяла нощ.
На сутринта извадете тестото и го сложете на набрашнена повърхност и леко го замесете.Разделете на  две части ,едната я приберете в хладилник.По лесно  се работи със студено тесто.Разделете на топчета колкото яйце.Може да ги направите и без пълнеж.Аз направих и от двата вида.Тези без пълнеж ги правя на фитили и ги връзвам.Слагам ги в чашките за крем карамел като сложих вътре хартийки за мъфини. Намаслявам ги с  няколко капки олио.Другите с пълнежа леко ги разплесквам да се получи правоъгълник и нарязвам на 4 ленти но не до края.Около 4 см. остава ненарязано.В този край сложих течен шоколад и завивам на към нарязаната част .Слагат се в намаслените чашки.Мажат се с разбит жълтък и се поръсват със кристална захар..Сложих ги в студена фурна.Включих на 180 градуса.  Пекат се  до златисто кафяво.Още горещи ги намазах  отгоре със студено масло.Оставят се малко да изстинат и се вадят от чашките( ако имате търпение)






събота, 24 март 2012 г.

СЛАДКИШ "РАФАЕЛО"

Ако обичате кокос това е вашия сладкиш!
Бърз,сочен,невероятен крем или по просто казано
 ВЪЗХИТИТЕЛЕН!

За блата:
6 белтъка
150 гр. захар
150 гр кокосови стърготини
100 гр.брашно
1 бакпулвер
сока от един лимон
щипка сол

За крема:
800мл.мляко
6 лъж. захар
6 жълтъка
2 пудинга ванилия
4 лъж.(с връх) брашно
250 гр. масло или маргарин
150 гр. пудра захар

 За сиропиране на блата:
300 мл.мляко + 2 лъж. захар

За украса
50 гр бял шоколад ( настърган)
30 гр кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Почваме от крема: от млякото отделяме 200 мл за разтваряне на пудинга останалите 600мл.мляко се слагаме  да  се сварят. Разбиват се жълтъците със захарта добавя се брашното, пудинга и отделеното мляко. В горещото мляко сипваме на струйка сместа като бъркаме непрекъснато.Получава се гъст крем  който се оставя да изстине напълно.Аз слагам съда с крема в по голям съд със студена вода и лед.
Вече е ред и на блата: разбийте белтъците с щипка сол на сняг.
Добавете постепенно захарта , брашното ,кокоса,бакпулвера и лимоновия сок Изсипете сместа в тава с размери 24-26 см предварително покрита с хартия за печене. .Печете на 180 градуса около 20 минути.
Горещият блат залейте с 300мл. топло мляко.
Оставете да изстине.
Връщаме се към крема ,разбиваме маслото или маргарина със пудрата захар и към него добавяме постепенно и по малко от изстиналия крем.
Получава се пухкав и нежен крем.Нанасяме го върху блата изравняваме и прибираме в хладилник за няколко часа да стегне.
Украсяваме със настърганият шоколад и кокосови стърготини!
Да вие сладко!!!





неделя, 11 март 2012 г.

ТОРТА "БЯЛ СЪН"

Една лесна и много лека и вкусна торта.
ЩЕ ОСТАНЕТЕ ОЧАРОВАНИ!
                                                                      

                                                        

Продукти за блата:

200 гр едро смлени орехи
150 гр захар
2 яйца
3 лъж. какао

За крема:

200 гр бял шоколад
3 жълтъка
400мл. течна сметана

Начин на приготвяне:

За блата разбиваме яйцата със захарта. Добавяме какаото и едро смлените орехи и бъркаме до хомогенна смес.
Изсипете в предварително покрита с хартия форма за торта с диаметър 26 см.
Печете в предварително загрята фурна на 180 гр. за 25 мин. Проверете с дървен шиш при изпечен блат  шиша трябва да е сух.
Оставете блата да изстине напълно.
За крема:
Разтопете шоколада на водна баня.
В малък съд сложете 100мл. от сметаната и загрейте,  добавете разбитите жълтъци. Бъркайте енергично аз го направих със миксера на 1 степен.
Оставете малко да се охлади и добавете разтопения шоколад.Разбъркайте добре.Трябва да се получи хубав гладък крем.
Останалите 300 гр сметана разбийте до получаване на крем.Смесете със охладения шоколадов крем.Разбийте с миксера. 
Прехвърлете  блата в подходяща чиния  и  сложете ринга  за торта. Излейте крема върху блата  Изравнете и загладете.
Сложете във фризера за около 2 часа  да стегне крема.
Украсете по желание.Аз ползвах замразени вишни и от останалите белтъци направих целувки.

ДОПЪЛНЕНИЕ :
Тази торта може да се ползва и като сладоледена..Украсете я непосредствено преди поднасяне.





ПЪЛНЕНИ КАРТОФЕНИ КОШНИЧКИ

Това може да е и предястие може и основно зависи от вас.
Много ефектно и мноого вкусно!


Продукти:                                                                                                  

за 4 порции
1 кг. картофи
70 гр масло
400гр  сварени пилешки воденички
4-5 печурки
2 глави лук
4 яйца
2-3 лъж. олио
сол
копър
черен пипер

Начин на приготвяне:

Почваме от картофите- обелваме ги и ги слагаме в студена вода да се сварят.Като заври водата слагаме 1ч.л. сол и зърна черен пипер.Варим до готовност.
Лука нарязваме на полумесеци,гъбите на дребно



 Запържваме в малко олио до омекване.
Сварените воденичките нарязваме на дребно.


Добавяме ги към лука и гъбите и 20 гр от маслото. Пържим още 10 мин.
Заемаме се със картофите- намачкваме ги, добавяме малко сол и останалото масло и малко копър( това е по желание зависи от вашият вкус). Ако е необходимо сложете и малко от водата в която са сварени картофите.Трябва да се получи пухкаво картофено пюре но не много рядко.
В пош с накрайник сложете пюрето и в тава върху хартия за печене първо се шприцова дъното на кошничката после стените.Получава се следното:



Кошничките се пълнят със сместа от воденичките.


Чуква се по едно яйце във всяка кошничка като внимаваме  белтъка да се стече вътре в кошничката.


Запичаме за 15 мин.Сервираме горещи!



петък, 9 март 2012 г.

СЛАДКИШ "КРАТЕР"

Продукти:                                                                                                     

За блата:

5 яйца
250 гр. захар
100мл. прясно мляко
250 гр брашно                                                                        
100 мл. олио
4 лъж какао
1 бакпулвер
1 ванилия

За крема:

800 мл. мляко
2 пудинга ванилия
4- 5 лъж. захар
50 гр масло

За отгоре:
400 гр заквасена сметана
5-6 лъж. захар

Начин на приготвяне:

Първо се  приготвя  крема като в 200 мл. мляко разтваряте пудинга и захарта.Другото мляко сварявате и в него при непрекъснато бъркане добавяте разтворения пудинг. Прибавете маслото и разбъркайте до разтварянето му.
Оставяте да изстине като покриете съда с фолио за да не хване коричка.
За блата разбиваме белтъците на сняг със щипка сол.Жълтъците със захарта се разбиват на крем добавя се олиото,по малко от брашното с бакпулвера, какаото, млякото  останалото брашно и ванилията.Към жълтъчната смес се добавя разбитите белтъци като се бърка бавно до получаване на хомогенна смес. Изсипва се в тава предварително покрита с хартия.
 С лъжица загребвате от вече изстиналия крем и  пускате на отделни места в блата.

  

Печете около 30 до 40 мин 180 градуса.
Заквасената сметана се разбърква със захарта и се залива горещия сладкиш.


Връща се във фурната за 10 мин. Украсявате по желание.
ДА ВИ Е СЛАДКО!






понеделник, 5 март 2012 г.

ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ

 Предлагам ви една рецепта за бърза вечеря.
Може да импровизирате да направите пълнежа с това което е останало в хладилника.
Пълнежа става като крем пухкав и много вкусен.


                                                                                                                 

Продукти:

За 4 порции
4 големи картофа
50гр. топено сирене
50 гр. кашкавал
100 гр. шпек салам
50 гр. масло
щипка сол,черен пипер

Начин на приготвяне:

Картофите( не обелени) се измиват добре и се слагат да се сварят около 30 мин. Не трябва да са напълно сварени.Охлаждат се под течаща вода.Режат се по дължина и се издълбават с лъжица почти до кората. Издълбаното леко се намачква слага се солта и черния пипер.Топеното сирене и салама се нарязват  на кубчета а кашкавала се настъргва.Всичко се разбърква и се пълнят картофите. Пекат се в загрята фурна около 30- 35 мин.



четвъртък, 1 март 2012 г.

МАСЛЕНО- ИЗВАРЕНИ РОЗИЧКИ



                                                                               
                                                                             


                                                                             Продукти:

                                                                          250 гр масло
                                                                          250 гр извара
                                                                          1ч.ч. захар                                                                  
                                                                          1 яйце
                                                                           2 ванилии
                                                                           около 2 ч.ч. брашно
                                                                          още малко захар

                                                                      Начин на приготвяне:

Маслото се разтопява.Яйцето се разбива със захарта,добавя се изварата, разтопеното масло,ванилията и брашното.Замесва се средно меко тесто.Разточва се на кора не много тънка и с чашка се режат кръгчета.

                                                       Редят се по следния начин.

                                                                     Навиват се.

                                                                     Режат се на две.

 

Топят се в захар и се редят в тава върху хартия за печене на разстояние.Пекат се в предварително загрята фурна  на 180 градуса до зачервяване.
Изрезките се събират на топка  разточват се  на кора и  така до свършването на тестото.



Може да се направят и други формички като тези.Режат се кръгчета топят с в захар сгъват се и пак се топят в захар