понеделник, 26 март 2012 г.

БРИОШИ

Това са едни малки пухкави питки по рецепта на Руми
 http://rummylicious.blogspot.com/2010/10/brioche.html
Прекрасни,в цялата кухня се разнася аромата им.
Лесни,приготвят се от вечерта а на сутринта ги изпичате и се наслаждавате:)



                                                                       

Продукти:
1ч.ч. топло мляко(250 мл.)
25гр.прясна мая
3 1/2 ч.ч. брашно                                                                                           
2 яйца разбити с вилица
1/2 ч.ч. захар
75гр.меко масло
1/4 ч.л. сол
настъргана кора от един лимон
течен шоколад или мармалад за пълнежа
1 жълтък за намазване
малко масло

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко.Сместа се изсипва в купата на миксера,прибавят се разбитите яйца и кората от лимона.Добавете пресятото брашно,захарта и солта.Разбийте на бавни обороти с бъркалката за тесто.Разбъркайте докато всички съставки се обединят.Без да спирате добавете нарязаното на парченца масло.Бъркайте докато маслото се усвой от тестото.Тестото е гладка,гъста и лепкава маса.Покрийте купата(трябва да е дълбока) с фолио и го оставете в хладилник за цяла нощ.
На сутринта извадете тестото и го сложете на набрашнена повърхност и леко го замесете.Разделете на  две части ,едната я приберете в хладилник.По лесно  се работи със студено тесто.Разделете на топчета колкото яйце.Може да ги направите и без пълнеж.Аз направих и от двата вида.Тези без пълнеж ги правя на фитили и ги връзвам.Слагам ги в чашките за крем карамел като сложих вътре хартийки за мъфини. Намаслявам ги с  няколко капки олио.Другите с пълнежа леко ги разплесквам да се получи правоъгълник и нарязвам на 4 ленти но не до края.Около 4 см. остава ненарязано.В този край сложих течен шоколад и завивам на към нарязаната част .Слагат се в намаслените чашки.Мажат се с разбит жълтък и се поръсват със кристална захар..Сложих ги в студена фурна.Включих на 180 градуса.  Пекат се  до златисто кафяво.Още горещи ги намазах  отгоре със студено масло.Оставят се малко да изстинат и се вадят от чашките( ако имате търпение)






Няма коментари:

Публикуване на коментар