Продукти:
за блата
300 гр бисквити PETIT( може и обикновени или чаени , въпрос на предпочитание)
180 гр масло
2-3 с. л. захар
2-3 с.л. мед
за пълнежа:
350 гр извара( аз ползвам на Елби)
1 ч.ч захар
400 гр заквасена сметана
4 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
За розите и укарасата
5-6 ябълки
2-3 лъжици мед
Начин на приготвяне:
Натрошете
бисквитите , аз го правя като ги изсипвам в плик и с точилката минавам
няколко пъти отгоре.Смесете ги със захарта и меда.Разтопете маслото и го
изсипете в бисквитите.Хубаво разбъркайте с ръка.Получават се трохи.
Разстелете сместа във форма за торта със свалящи се страни. Намажете
стените на формата с масло. Хубаво притиснете сместа като направите и
борд ,ако трябва леко си намокрете ръцете с вода.Става и с чаша с равно
дъно да притискате бисквитената смес за да се получи хубав блат.
Оставете в хладилник докато направите пълнежа.
Сложете изварата в дълбок съд, добавете захарта и разбийте с миксера на хубав , гладък крем.
Отначало
става на трохи но като продължите с разбиването се получава крема.
Добавете лимонената кора , ванилията и едно по едно яйцата като
продължавате с разбиването, накрая добавете и сметаната. Изсипете сместа
върху бисквитеният блат. Идва ред на ябълковите рози , идеята взех от Йоли от тук можете да видите точно как се правят. Не бих могла да ви го представя по точно.Правите розите и ги слагате в пълнежа намазвате с меда и печете в предварително загрята фурна на 170
градуса около 40 мин или до златист цвят на пълнежа. Извадете от
фурната и оставете да се охлади напълно без да отваряте формата.
Забележка: Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се
движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане
кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух.
Да ви е сладко !
За съжаление не можах да снимам парче- просто се изяде :) !
Няма коментари:
Публикуване на коментар