вторник, 29 октомври 2013 г.

СЛАДКИШ С ПЕЧЕНИ ДЮЛИ


Доста се чудех какво да измисля с едни дюли които бяха тръгнали  да се развалят :) Нарязах ги на парчета, посипах ги с малко захар и 2 с.л. масло и ги запекох.
 Това не ме задоволи и спретнах ей тази прелест :)

Продукти за тестото:

125 г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер

За пълнежа
4 средно големи дюли
2 с.л. захар
2 с.л. масло
1 кутия кондензирано мляко  9% ( 395 гр)
100гр. орехи
Начин на приготвяне:

Почваме от дюлите, изчистваме и ги нарязваме на филийки, слагаме ги в тавичка и ги поръсваме със захарта и маслото. Запичаме ги за 15 мин в предварително загрята на 180 * фурна. Оставяме ги малко да изстинат.

 Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното, предварително пресято с бакпулвера бързо замесете меко тест.
.Отделете една топчица с големина на яйце от тестото за настъргване отгоре( замесете я с още малко брашно да може по лесно да се стърже)
Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд.Разпределете  дюлите отгоре, посипете със едро нарязаните орехи и ги залейте със кондензираното мляко. Настържете отделеното тесто и печете на 180 * около 40-45 мин или до хубав златист загар.

Да ви е сладко!








Няма коментари:

Публикуване на коментар