понеделник, 28 октомври 2013 г.

ШОКОЛАДОВO - КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ

Продукти:

200 гр захар
170 гр маргарин
150 гр брашно
200 гр +4 с.л. течна сметана( ако ползвате подсладена намалете захарта)
45 гр какао
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
кората на един лимон

Глазура:
50гр черен шоколад
50 гр бял шоколад 2 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Карамелизирайте захарта, добавете маргарина и 4 с.л. сметана. Бъркайте  на слаб огън докато се разтопи карамела и маргарина.
В съд смесете сухите съставки.
Разбийте яйцата и сметаната и ги добавете към сухaтa смес.
Добавете поизстиналят карамел . Бъркайте до гладка хомогенна  смес.Прибавете лимоновата кора. Изсипете в малка тавичка ( 18 -20 см.) в която предварително сте сложили хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180* около 40- 45 мин.
Оставете сладкиша да изстине и го залейте с глазурата която приготвяте по следният начин:
разтопете шоколадите на водна баня (по отделно) със олиото.
Изсипете първо черният и тук там от белият шоколад като леко ги смесвате със върха на ножа. ЗАБЕЛЕЖКА:
 Може да ползвате само един вид шоколад!
  Оставете глазурата да стегне и му се насладете!







Няма коментари:

Публикуване на коментар