сряда, 5 юни 2013 г.

ТОРТА АПШЕРОН

Рецептата за тази торта видях тук.
Направих я точно по рецептата( с изключение на алкохола който се слага в крема), но следващият път като я направя( със сигурност ще има такъв защото си заслужава) ще увелича дозата за крема, страхотен е!
Копирам ви рецептата защото   не бих могла да ви я обясна по точно от Мария за което  БЛАГОДАРЯ!
Необходими продукти:
  • 6 белтъка
  • 6 жълтъка 
  • 210 гр. (1 чаена чаша) захар
  • 1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 супена лъжица оцет
  • ванилия
  • 200 гр. (1 ¼ чаени чаши) брашно
  • 200 гр. орехи, едро смлени или нарязани
За крема:
  • 150 мл. (2/3 чаена чаша) прясно мляко
  • 1 супена лъжица с куп (19 гр.) брашно
  • 100 гр. (½ чаена чаша) захар
  • 300 гр. краве масло, на стайна температура
  • 400 гр. подсладено кондензирано мляко
За украса:
  • 100 гр. орехи, смлени
  • 100 гр. шоколад
Начин на приготвяне:
Пригответе си всички нужни продукти за блатовете, така че да не се налага да прекъсвате приготвянето им. Размесете содата с оцета. Разбийте белтъците докато увеличат обема си двойно и без да прекъсвате разбъркването,  добавете последователно захарта, жълтъците (един по един), разтворената в оцет сода и ванилията. Миксера се спира. Брашното и орехите се смесват и се добавят на 2-3 части към тестото.
Разбърква се с дървена лъжица или шпатула до хомогенизиране. Полученото тесто се разделя на 2 части. Всяка се разстила се в тава с диаметър 26 см., чийто дъно е застлано с хартия за печене, която заедно със стените на тавата е намазана с олио и наръсена с брашно. Пече се в предварително затоплена на 190°С фурна с включени горен и долен реотан и вентилатор. Печенето отнема 10-12 мин. Готовността се проверява с клечка. След изваждане от фурната веднага освобождавах блата от тортеният ринг, за да сложа следващия, но го оставях върху хартията за 5-10 минути. След това го обърнах върху решетка и отстраних хартията. Изпечените блатове се оставят да се охладят напълно.

Пригответе си крема: Прясното мляко се смесва със захарта и брашното и се сварява гъст крем. Сваля се от огъня, и се оставя да се охлади напълно. От време на време се разбърква, за да изстине по-бързо и за да не хваща кора.

Маслото се разбива с миксер на пухкав крем. На струя се добавя подсладеното кондензирано мляко и разбъркването продължава докато се смесят хомогенно. След това се добавят последователно изстиналия сварен крем . Разбърква се до хомогенизиране. След това може да пристъпите към сглобяване на тортата.

Сглобяване на тортата. Ако нямате тортен ринг, може да сглобите тортата и без такъв, като редувате блат с крем в в чинията, в която ще сервирате тортата. По всяка вероятност в този случай, ще трябва да изстудите леко крема в хладилник, преди да започнете сглобяването. Най-напред, разрежете хоризонтално на 2 части, всеки от изпечените и изстинали блатове. Ще се получат общо 4 части.
Според мен, нещата се получават най-бързо и най-добре, когато сглобяването стане във формата за торта (с подвижни стени), която е била използвана и за печенето на блатовете. Започва се с блат, обърнат с отрязаната страна на горе. Редуват се блат – крем, като се завършва със слой крем. Ако ще украсявате със смлени орехи, наръсете повърхността на тортата, преди крема да е стегнал – така ще залепнат по повърхността му. Тортата се прибира в хладилника и се оставя да престои няколко часа (или цяла нощ), за да стегне. 

На следващия ден се освобождава от формата и се украсява по желание. Аз реших да я залея със шоколадов ганаш 100 мл. сметана и 100 гр черен шоколад.Загрява се сметаната до завиране и се слага начупеният шоколад, оставя се малко да изстине и се залива тортата. Украсих я със шоколадови яйца понеже я правих за Великден.
Да ви е сладко!





3 коментара:

  1. Крема като количество не е ли малко

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,съжалявам ,че късно се включвам ,но покрай тези празници нямах време за нищо,относно крема, не не е малко но ако обичате торти с повече крем може да увеличите с половин доза, невероятен е.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване