Лек и невероятен летен десерт!
Продукти:
за блата
300 гр бисквити PETIT( може и обикновени или чаени)
180 гр масло
2-3 с. л. захар
2-3 с.л. мед
за пълнежа:
350 гр извара( аз ползвам на Елби)
1 ч.ч захар
400 гр заквасена сметана
4 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
За желето:
350 гр вишни
4-5 с.л. захар
1ч.ч вода
1 пакетче желатин
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите , аз го правя като ги изсипвам в плик и с точилката минавам няколко пъти отгоре.Смесете ги със захарта и меда.Разтопете маслото и го изсипете в бисквитите.Хубаво разбъркайте с ръка.Получават се трохи. Разстелете сместа във форма за торта със свалящи се страни. Намажете стените на формата с масло. Хубаво притиснете сместа като направите и борд ,ако трябва леко си намокрете ръцете с вода.Става и с чаша с равно дъно да притискате бисквитената смес за да се получи хубав блат.
Оставете в хладилник докато направите пълнежа.
Сложете изварата в дълбок съд, добавете захарта и разбийте с миксера на хубав , гладък крем.
Отначало става на трохи но като продължите с разбиването се получава крема. Добавете лимонената кора , ванилията и едно по едно яйцата като продължавате с разбиването, накрая добавете и сметаната. Изсипете места върху бисквитеният блат и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса около 40 мин или до златист цвят на пълнежа. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно без да отваряте формата.
Забележка: Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се
движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане
кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух.
За желето: изчистете вишните от костилките и ги залейте със захарта и водата.Сложете на котлона и оставете да поври около 5 мин. Отделете плода от сока като го прецедите.Наредете плода върху чийзкейка. През това време разтворете желатина в 1/2 к.ч. вода. Като набъбне сложете на водна баня да се втечни и го изсипете в сиропа от вишни. Бъркайте и оставете да се стегне малко(като поизстине може да го сложите във фризера за 10 мин така става по- бързо).
С лъжица нанесете полу- желираната смес върху вишните,Леко загладете и приберете в хладилник да стегне.
ЗАБЕЛЕЖКА:може да го направите и с конфитюр, за съжаление нямам снимки на този чийзкейк . Наредете плода върху кейка .1/2 буркан конфитюр залейте с 1ч.ч. гореща вода. Бъркайте и добавете желатина ( начина е същият както с вишните).
ето и с чаени какаови бисквити
Тези два дена ме побърка от вкусотии и то неустоими.Ама ще ти се тупна аз у вас да ме осиновяваш защото всичко което правиш много ми харесва.
ОтговорИзтриванеСилно те прегръщам миличка!
ох и ако си махнеш кода за публикуване ще е супер че ме измъчват тези кодове:)
С най - голямо удоволствие ще те приема, защото
ОтговорИзтриване1. ще се запознаем лично
2. ще ме отмениш в кухнята
3. ще науча от теб много полезни съвети
4 ще те прегърна
относно кода за съжаление не мога да го махна :(