вторник, 11 юни 2013 г.

ЧИЙЗКЕЙК С ВИШНИ

Лек и невероятен летен десерт!

Продукти:
за блата
300 гр бисквити PETIT( може и обикновени или чаени)
180 гр масло
2-3 с. л. захар
2-3 с.л. мед

за пълнежа:

350 гр извара( аз ползвам на Елби)
1 ч.ч захар
400 гр заквасена сметана
4 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия

За желето:
350 гр вишни
4-5 с.л. захар
1ч.ч вода
1 пакетче желатин

 Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите , аз го правя като ги изсипвам в плик и с точилката минавам няколко пъти отгоре.Смесете ги със захарта и меда.Разтопете маслото и го изсипете в бисквитите.Хубаво разбъркайте с ръка.Получават се трохи. Разстелете сместа във форма за торта със свалящи се страни. Намажете стените на формата с масло. Хубаво притиснете сместа като направите и борд ,ако трябва леко си намокрете ръцете с вода.Става и с чаша с равно дъно да притискате бисквитената смес за да се получи хубав блат.
Оставете в хладилник докато направите пълнежа.
Сложете изварата в дълбок съд, добавете захарта и  разбийте с миксера на хубав , гладък крем.
 Отначало става на трохи но като продължите с разбиването се получава крема. Добавете лимонената кора , ванилията и едно по едно яйцата като продължавате с разбиването, накрая добавете и сметаната. Изсипете места върху бисквитеният блат и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса  около 40 мин или до златист цвят на пълнежа. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно без да отваряте формата.

Забележка: Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух.
 За желето: изчистете вишните от костилките и ги залейте със захарта и водата.Сложете на котлона и оставете да поври около 5 мин. Отделете плода от сока като го прецедите.Наредете плода върху чийзкейка.  През това време разтворете желатина в 1/2 к.ч. вода. Като набъбне сложете на водна баня да се втечни и го изсипете в сиропа от вишни. Бъркайте и оставете да се стегне малко(като поизстине може да го сложите във фризера за 10 мин така става по- бързо).
С лъжица нанесете полу- желираната смес върху вишните,Леко загладете и приберете в хладилник да стегне.
ЗАБЕЛЕЖКА:може да го направите и с конфитюр, за съжаление нямам снимки на този чийзкейк . Наредете плода върху кейка .1/2 буркан конфитюр залейте с 1ч.ч. гореща вода. Бъркайте и добавете желатина ( начина е същият както с вишните).





ето и с чаени какаови бисквити





2 коментара:

  1. Тези два дена ме побърка от вкусотии и то неустоими.Ама ще ти се тупна аз у вас да ме осиновяваш защото всичко което правиш много ми харесва.
    Силно те прегръщам миличка!
    ох и ако си махнеш кода за публикуване ще е супер че ме измъчват тези кодове:)

    ОтговорИзтриване
  2. С най - голямо удоволствие ще те приема, защото
    1. ще се запознаем лично
    2. ще ме отмениш в кухнята
    3. ще науча от теб много полезни съвети
    4 ще те прегърна
    относно кода за съжаление не мога да го махна :(

    ОтговорИзтриване