четвъртък, 27 юни 2013 г.

ПЛОДОВА НАСЛАДА

Тази торта е по рецепта на ЙОЛИ Тортата на Ани, като промених някои неща.
Уверявам ви , че е много вкусна!

Продукти за блата:


5 яйца
100 г захар
100 г брашно
3 с.л.какао на д-р Йоткер
2 ванилии

Продукти за крема:
500 г Маскарпоне
400 г заквасена сметана
100 г захар
200 г стопен на водна баня бял шоколад
2 ванилии
2 пакетчета желатин (20 г)

 Продукти за глазурата

1/2 ч.ч.вода
1/2 ч.ч.течна сметана
4 с.л.какао на д-р Йоткер
5-6 с.л.захар
2 ванилии
1 пакетче желатин (10 г)
1/2 натурален шоколад

плодове по избор
аз ползвах вишни, кайсии и нектарини

 Приготвяне

  Разбийте жълтъците с половината захар докато побелеят и се сгъстят на крем. Пресейте брашното заедно с какаото и ванилията, а белтъците разбийте на сняг с останалата захар. Към жълтъчната смес добавете брашното и белтъците като ги редувате и разбърквате внимателно. Изсипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята на 170 градуса фурна.
 Нарежете плодовете които ще бъдат в крема.



 Оставете блата да изстине и го сиропирайте със подсладено мляко( около 1/3 чаша)
Сложете шоколада на водна баня да се разтопи с 2-3  с.л.  прясно мляко или сметана ( така няма да чакате да се охлади ).
  Разбийте маскарпонето заедно със захарта, ванилията и сметаната. На тънка струйка прибавете охладения, но все още течен шоколад като продължавате да разбивате. Разбийте много добре с миксер на високи обороти за да не стане шоколада на бучки. .След това го излейте в маскарпонето като преди това добре го разбъркате.
  Разтворете желатина с малко вода на водна баня и го сипете към крема. Разбийте отново много добре.
  В тенджерка смесете продуктите за глазурата без желатина. Варете няколко минути докато се образуват плътни мехурчета по повърхността. Свалете от огъня и прибавете желатина. Той ще се разтвори от горещата смес. Разбъркайте добре,прецедете с цедка и оставете глазурата да се охлади.
Стегнете с подвижен ринг  блата и го сиропирайте.. Нарежете кайсиите  на половина и ги наредете върху подложката като облепите с тях стените на ринга.


 Сипете половината от крема и загладете.


  Върху него наредете различни плодове , в моя случай обезкостени вишни и нарязани нектарини.

Покрийте с останалият крем, загладете добре и оставете тортата да се желира в хладилника за няколко часа.

Залейте с охладената глазура и отново поставете в хладилника, ( за съжаление аз много изчаках и беше почнала да желирала :(
Гарнирайте с плодове като леко ги намажете със стопен желатин за да останат максимално свежи.
 Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар